Σε εξέλιξη οι έρευνες για τις αγνοούμενες στην Κύπρο - Βρέθηκαν δύο βαλίτσες στην Κόκκινη Λίμνη

Ολοκληρώθηκαν για σήμερα οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη του Μιτσερού για εντοπισμό των πτωμάτων, που ο Νίκος Μεταξάς ομολόγησε ότι έριξε στο νερό μέσα σε βαλίτσες. Κατά την σημερινή επιχείριση εντοπίστηκαν από ρομποτική κάμερα δύο βαλίτσες στον βυθό της λίμνης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκου Τράγκολα κατά την σημερινή επιχείρηση, βρέθηκαν δύο αντικείμενα τα οποία ομοιάζουν με αυτά που αναζητούνταν. Ο κ. Τράγκολας είπε ότι τα μέλη της ΕΜΑΚ σηματοδότησαν τα σημεία όπου βρέθηκαν τα αντικείμενα ούτως ώστε αύριο γύρω στις 10:00 να αρχίσει η διαδικασία ανάσυρσης προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον πρόκειται για τις βαλίτσες όπου ο ύποπτος υποστηρίζει ότι τοποθέτησε τα πτώματα.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι απόψε αναμένονται τα αποτελέσματα για την ποιότητα του νερού καθώς αυτά είναι πολύ σημαντικά διότι θα κρίνουν το τι είδους στολή θα χρησιμοποιήσουν οι δύτες για να ανασύρουν τα αντικείμενα.

Στην σκηνή βρέθηκε νωρίτερα και υπό τη συνοδεία μελών του ΤΑΕ Λευκωσίας, ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς ο οποίος υπέδειξε τα σημεία όπου πέταξε τα πτώματα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Μεταξάς είπε στους ανακριτές ότι τα πτώματα που τοποθέτησε στην βαλίτσα ανήκουν στην 31χρονη Maricar από τις Φιλιππίνες στην 36χρονη Florentina και στην 8χρονη κόρη της Elena από την Ρουμανία.

Δεν βρέθηκε ούτε σήμερα η Sierra

Εξάλλου έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα και στην λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου για εντοπισμό της 6χρονης Sierra. Δύτες με ειδικό σκάφανδρο επιχείρησαν σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία υπέδειξε ο Μεταξάς ως τα σημεία όπου πέταξε τη σορό της 6χρονης Sierra χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν οτιδήποτε. Πάντως ο Μάρκος Τράγκολας είπε ότι βρέθηκε ένα αντικείμενο που δεν συνάδει με το περιβάλλον της λίμνης και στάληκε για εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο 35χρονος οδηγήθηκε εκ νέου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του.

Το χρονικό των ερευνών

Λίγο πριν τις 14:00 μέσα στην Κόκκινη Λίμνη εντοπίστηκε μία βαλίτσα. Η βαλίτσα εντοπίστηκε από τη ρομποτική κάμερα υψηλής ευκρίνειας που ιδιωτική εταιρεία διέθεσε στις Αρχές. Από εκείνη της στιγμή παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα. Μάλιστα, οι ανακριτές του ΤΑΕ μετέφεραν στη σκηνή τον 35χρονο στρατιωτικό, ο οποίος τους υπέδειξε σημείο ανατολικά της λίμνης και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Στην όχθη είχε μεταφερθεί βάρκα της ΕΜΑΚ, για να εισέλθει στη λίμνη στα σημεία που τους υπέδειξε ο «Ορέστης», ώστε να εντατικοποιηθούν οι έρευνες.  Γύρω στις 15:15 άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκα εισήλθαν στη λίμνη και μετά από λίγη ώρα τοποθέτησαν τρεις σημαδούρες στο σημείο που εντοπίστηκε η βαλίτσα.

Για αρκετή ώρα έγινε έλεγχος για το εάν θα μπορούσε να μπει δύτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα μπορούσε να γίνει αρκεί ο δύτης να εισέλθει στο νερό για λίγη ώρα, χωρίς να πάθει το οτιδήποτε, λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων της λίμνης. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, αυτό δεν μπορούσε να γίνει και ίσως την Κυριακή πραγματοποιηθεί κατάδυση.

Λίγο μετά τις 16:30 οι πυροσβέστες έβγαλαν εκτός νερού τη ρομποτική κάμερα και λίγο μετά τις 17:00 οι έρευνες ολοκληρώθηκαν.

Στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, δύτες με ειδικό σκάφανδρο που διαθέτει προβολείς και κάμερα υψηλής ευκρίνειας, επιχειρούσαν από το πρωί μέχρι και το απόγευμα σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία υπέδειξε ο «Ορέστης» ότι εκεί πέταξε τη σορό της 6χρονης Σιέρρα, κόρης της 38χρονης Μαίρη Ρόουζ από τις Φιλιππίνες το πτώμα της οποίας βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε φρεάτιο του παλαιού μεταλλείου Μιτσερού.

Οι τέσσερις δύτες μπαίνουν εναλλάξ «χτενίζοντας» σπιθαμή προς σπιθαμή το βυθό της λίμνης, μήπως κι εντοπίσουν κάποιο τεκμήρι σχετικά με την 6χρονη Σιέρρα.

Την ίδια ώρα διεξάγονται κι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό για τον εντοπισμό των σορών της 36χρονης Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα και της 8χρονης κόρης της Έλενα Ναταλία από τη Ρουμανία και της 32χρονης Mαρικάρ Βάλντεζ Αρκουίλα από τις Φιλιππίνες, τις οποίες, όπως παραδέχθηκε ο 35χρονος στρατιωτικός σκότωσε και πέταξε στη λίμνη, τοποθετώντας τα πτώματά τους σε βαλίτσες.

Οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία με τη χρήση της υπερσύγχρονης ρομποτικής κάμερας που ιδιωτική εταιρεία διέθεσε στις Αρχές. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση δυτών κρίνεται απαγορευτική λόγω της υψηλής τοξικότητας του νερού της λίμνης.

Λίγο πριν το μεσημέρι μετέβη στη σκηνή και ο ιατροδικαστής Νικόλας Χαραλάμπου, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε.

Πηγή: politis,  philenews