Συγκινούν οι Παριζιάνοι: «Έλεγα αν η Παναγία μας, μείνει όρθια, θα δώσω ολόκληρο το μισθό μου. Και αυτό έκανα...»

Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από δωρεές, για την αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας.

Το ισχυρό κράτος και οι μεγαλειώδεις… μέσοι πολίτες…

Από σήμερα κιόλας το Γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον σχηματισμό της ομάδας των καλύτερων, που θα αναλάβει το έργο, ενώ δίπλα στα εκατομμύρια των δωρεών μεγάλων εταιρειών και δισεκατομμυριούχων, ξεχωριστή συγκίνηση προκαλούν οι δωρεές των όσων ευρώ, μπορούν και προσφέρουν απλοί πολίτες, ακόμη και των πιο χαμηλών εισοδημάτων.

Ή μικρά παιδιά που δεν βρίσκουν τίποτα πιο επιθυμητό να κάνουν αυτή τη στιγμή, με το χαρτζιλίκι ή το περιεχόμενο των κουμπαράδων τους.  Μία κοπέλα έσπευσε να προσφέρει τον μισθό της λέγοντας: «Κοίταζα την πυρκαγιά και είχα αποφασίσει, είχα  προσευχηθεί, να προσφέρω ολόκληρο τον μισθό μου, αν η Παναγία, μείνει όρθια… Και έτσι έγινε… Αυτό έκανα…».

Αποτέλεσμα εικόνας για παναγία δωρεες

Οι Γάλλοι συγκινούν και συσπειρώνονται κάτω από ένα κοινό θέλω, στόχο, σκοπό και οι αριθμητικές πράξεις δείχνουν πώς ο μέσος Γάλλος έχει προσφέρει κατά μέσον όρο 90 έως 100 ευρώ για να ξαναδεί την Notre Dame, γρήγορα στην μορφή που είχε αιώνες…

Οι καλύτεροι συντηρητές μελετούν ήδη την στατικότητα του κτιρίου και πριν την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησής του, προσανατολίζονται στην προσεκτική αφαίρεση και φύλαξη που θα διασφαλίσει του τρεις ρόδακες, τα τρία συγκλονιστικά βιτρό, που σαν από θαύμα διασώθηκαν της φωτιάς και των υψηλών θερμοκρασιών.

Image may contain: indoor

Όπως δήλωσε ο Γάλλος δημοσιογράφος Στεφανί Μπερν, η οποία βοήθησε και στην προώθηση της καμπάνιας, το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι τώρα ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Μεγιστάνες και μεγάλες εταιρείες

Η καταστροφή του εμβληματικού ναού συγκίνησε τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του να κάνει λόγο για αναστήλωση που θα ολοκληρωθείς σε βάθος πενταετίας.

Ο πρώτος που δημοσιοποίησε την δωρεά του ήταν ο Ενρί Πινό, σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ και CEO του ομίλου μόδας Total που έχει μεταξύ άλλων τον Οίκο Gucci ο οποίος έδωσε 100 εκατ. ευρώ. Από 200 εκατ. ευρώ προσέφεραν η LVMH αλλά και η L’Oreal.

Από 10 εκατ. ευρώ έδωσαν ο επενδυτής Marc Ladreit de Lacharriere και οι μεγιστάνες των κατασκευαστικών Martin καιOlivier Bouygues, 8,8 εκατ. ευρώ προσέθεσε ο Αμερικανός επενδυτής Henry Kravis, ενώ η τράπεζα Credit Agricole έδωσε 5 εκατ. ευρώ.

Διάθεση να προσφέρουν εξέφρασαν δημόσια η Vinci, η Michelin, η BNP Paribas, ενώ η Air France πάλι θα συμμετέχει παρέχοντας δωρεάν εισιτήρια σε όποιους έρθουν από οποιοδήποτε σημείο της γης για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.