Παναγία των Παρισίων: Η επόμενη μέρα - Το video των πυροσβεστών, η αποτίμηση και η παγκόσμια κινητοποίηση για την αποκατάσταση του εμβληματικού καθεδρικού

Παγκόσμιο σοκ και θλίψη για τις τεράστιες καταστροφές στον εμβληματικό ναό της Γαλλικής πρωτεύουσας. Τι χάθηκε και τι σώζεται στο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα με τα σχεδόν 900 χρόνια ιστορίας

Συντετριμμένοι και σοκαρισμένοι οι Γάλλοι αλλά και πολίτες από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την ιστορική Παναγία των Παρισίων, ένα από τα «ορόσημα» της γαλλικής πρωτεύουσας, μνημείο της γαλλικής και της παγκόσμιας κληρονομιάς, να παραδίδεται χθες στις φλόγες.

Με την αποτίμηση των ζημιών, μόνο πηγή κουράγιο το μέγα στοίχημα της ανοικοδόμησης σκοπός για τον οποίο έχει κινητοποιηθεί όχι μόνο η Γαλλία, αλλά και ολόκληρος ο δυτικός κόσμος. Ήδη οι δωρεές αγγίζουν τα 750 εκατομμύρια και οι εργασίες αποκατάστασης, θα ξεκινήσουν άμεσα, αλλά και θα διαρκέσουν χρόνια, μπορεί και δεκαετίες.

Ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering, αλλά και η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια, όπως και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες.

Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές, ενώ το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Όμως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.

«Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

Μ.Ζορμπά: Η Ελλάδα θα συμβάλει στην προσπάθεια αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων

Tη βαθιά θλίψη της για την καταστροφή που υπέστη ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» και τονίζοντας, ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης του καθεδρικού ναού του Παρισιού.

Όταν βλέπουμε ένα μνημείο να καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας, μνημείο ιστορικής αναφοράς για το Παρίσι, νιώθουμε σαν να χάνουμε κάτι από τη ζωή μας. Η ζωή των μνημείων ταυτίζεται με την ίδια τη ζωή μας και με την ιστορία ενός τόπου, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζορμπά.

Επισήμανε ότι όλοι πρέπει να έχουμε μια εγρήγορση για την προστασία και των δικών μας μνημείων και πρόσθεσε: «Η αίσθηση ότι μπορεί να συμβεί κάτι ξαφνικό σε κάποιο μνημείο πρέπει οδηγήσει όλο τον κόσμο σε ένα καλύτερο σχεδιασμό για την προστασία των μνημείων».

Ανείπωτη τραγωδία

Μέσα σε λίγες ώρες μετατράπηκε σε στάχτη κι αποκαΐδια η Παναγία των Παρισίων, το κορυφαίο πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο της χώρας κι ένα από τα κορυφαία έργα του ανθρώπινου πολιτισμού στην Ευρώπη και τον κόσμο, που δεχόταν 13 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και βρισκόταν σε στάδιο προχωρημένης αναστήλωσης.

Όταν, αργά το βράδυ, ελέγχθηκε η φωτιά και κόπασαν οι φλόγες ο υφυπουργός Λοράν Νουνιές δήλωσε περίλυπος ότι «δεν είναι σίγουρο πως η «Νοτρ Νταμ» μπορεί πια να σωθεί…».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ματαίωσε όπως ήταν φυσικό το τηλεοπτικό του διάγγελμα για να μεταβεί μαζί με τη σύζυγό του στον τόπο της καταστροφής. «Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, βλέπω κι εγώ με πόνο ένα κομμάτι μας να καίγεται», τόνισε ο Μακρόν, που δέχθηκε τη συμπαράσταση πολλών ξένων ομολόγων του για τη Γαλλία και το λαό της.

Ένας πυροσβέστης σοβαρά τραυματίας από την φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Το μεσημέρι της Τρίτης η πυροσβεστική υπηρεσία της του Παρισιού έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο περίπου δύο λεπτών το οποίο απεικονίζει τις υπεράνθρωπες προσπάθησες που έγιναν για να θέσουν  την μεγάλη πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα στα ξύλινα υποστηρίγματα της οροφής του ναού, όπου εργάτες πραγματοποιούσαν εργασίες εκτεταμένης ανακαίνισης, καθώς και στο ξύλινο πλαίσιο του βέλους.


Μαζί όμως με τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος μεγάλη βοήθεια ήταν και η «επιστράτευση» του «Κολοσσού» (Colossus). Ενός ρομπότ που συνετέλεσε σημαντικά στις απεγνωσμένες προσπάθειες των Γάλλων πυροσβεστών να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά

«Όταν οι Γάλλοι πυροσβέστες είδαν το κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων να είναι έτοιμο να καταρρεύσει, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν ήταν να επιστρατεύσουν ένα ρομπότ» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Γκαμπριέλ Πλους, εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος στο Παρίσι. «Το ρομπότ θα μπορούσε να μειώσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κυρίως ναού που είχε τυλιχθεί στις φλόγες» σημειώνει.

Video από την παρουσίασή του πυροσβεστικού Robot:

Η Παναγία των Παρισίων ουσιαστικά δεν υπάρχει πια, καθώς μια πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 8 παρά 10΄χθες το βράδυ ώρα Ελλάδος, προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στην «Αγιά Σοφιά των Καθολικών».

Από την τρομακτική φωτιά κάηκε και κατέρρευσε η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο, ενώ η πυρκαγιά επεκτάθηκε στον έναν πύργο. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.

«Ολα καίγονται. Δεν θα απομείνει τίποτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ναού, Αντρέ Φινό, την ώρα που ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμαννουέλ Γκρεγκουάρ, ανακοίνωνε ότι δίνονται μάχες σε δύο μέτωπα.

Ένα για να εκκενωθεί χωρίς τραυματισμούς η νησίδα του Σηκουάνα, Ιλ ντε λα Στέ, στο κέντρο του Παρισιού, όπου βρίσκεται η «Νοτρ Νταμ», ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι και οι τουρίστες, κι ένα για να διασωθούν τα ανεκτίμητα έργα τέχνης στο ναό.

Η κατάσταση άρχισε να ηρεμεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν Αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Παρισιού Ζαν-Κλοντ Γκαλέ διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτιρίου σώθηκε από την καταστροφή, με τους πυροσβέστες να καταφέρνουν να σώζουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους.

Η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν -σχετικά νωρίς- ότι δεν υπάρχουν θύματα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, ωστόσο όπως έγινε γνωστό αργότερα, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά.

Η ειρωνεία είναι ότι -όπως όλα δείχνουν- οι μεγάλης κλίμακας εργασίες αναστήλωσης της Παναγίας των Παρισίων, κόστους 6 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεκίνησαν πέρυσι για να σωθεί το 850 ετών κτίριο από την κατάρρευση, πιθανόν να επέσπευσαν την καταστροφή του.

Η εκκλησία ήταν γεμάτη σκαλωσιές, πανιά, εργαλεία και άλλα υλικά, ενώ 16 ορειχάλκινα αγάλματα βγήκαν για πρώτη φορά από το 1860 από τη βάση τους για να συντηρηθούν, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν.

Εξαρχής η αστυνομία απέκλεισε τη δολιοφθορά ή την τρομοκρατική ενέργεια, ενώ η παρισινή Εισαγγελία διέταξε χωρίς καθυστέρηση έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.

Η UNESCO δήλωσε έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια στη γαλλική κυβέρνηση. Ακόμη είναι νωρίς για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς, αλλά οι ελπίδες αποκατάστασης βασίζονται στη λεπτομερή χαρτογράφηση με λέιζερ κάθε λεπτομέρειας από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, που πραγματοποίησε το 2015 ο καθηγητής Ιστορίας, Άντριου Τάιλον. Ο τελευταίος έφυγε από τη ζωή πέρυσι τον Νοέμβριο.

Ψάλλοντας το Ave Maria με δάκρυα μπροστά στην Κυρία των Παριζιάνων

To σκηνικό γύρω από τον φλεγόμενο ναό ήταν συγκινητικό και τραγικό ταυτόχρονα, αφού εκατοντάδες Γάλλοι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί χθες ενώ η καταστροφική πυρκαγιά φλεγόταν, έψαλαν το Ave Maria για τη σωτηρία του ιστορικού αυτού οικοδομήματος και προσεύχονταν για να σβήσουν οι φλόγες.

Δακρυσμένοι και σοκαρισμένοι οι Γάλλοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έβλεπαν μπροστά τους την Παναγία των Παρισίων να φλέγεται.

Γύρω από την περίμετρο ασφαλείας, ο κόσμος παρακολουθούσε κλαίγοντας την πυρκαγιά να καταστρέφει ένα παγκόσμιο μνημείο. Πολλοί δεν μπορούσαν να αρθρώσουν λέξη μπροστά στην καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, κάποιοι έψελναν, άλλοι αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλον, σε μία νύχτα που το Παρίσι, αλλά και ο κόσμος όλος δεν θα ξεχάσει.