Σώο το πιο πολύτιμο κειμήλιο της Παναγίας των Παρισίων, το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού Χριστού

Χάρη στην ανθρώπινη “αλυσίδα” που έσπευσε να διασώσει τους θησαυρούς του ιστορικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε ένα μοναδικό κειμήλιο: το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού Χρηστού που φυλασσόταν στη Notre-Dame και το οποίο χάρη στην ανθρώπινη παρέμβαση χώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά η οποία προκαλεί πολλά ερωτηματικά για το πως προκλήθηκε.

Το ανεκτίμητης αξίας ακάνθινο στεφάνι του Ιησού

Το ανεκτίμητης αξίας κειμήλιο που συγκινεί τη Χριστιανοσύνη και για τους Καθολικούς είναι εκείνο που τοποθετήθηκε στον Ιησού κατά τη σταύρωση, έχει πάνω του περίπου 70 αγκάθια, περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα και βρίσκεται σε μια κρυστάλλινη λειψανοθήκη. Το είχε αγόρασε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ο Λουδοβίκος Θ’ για να γιγαντώσει τη φήμη της πόλης.

Το ακάνθινο στεφάνι εκτίθεται μόνο τη Μεγάλη Παρασκευή και τις Παρασκευές της Σαρακοστής. Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπενθυμιστεί ότι η Καθολική Εκκλησία εορτάζει την Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία τοποθετείται χρονικά μία εβδομάδα πριν το Ορθόδοξο Πάσχα.

Οι εκατομμύρια επισκέπτες τους οποίους δεχόταν ο ιστορικός ναός 800 περίπου χρόνων ζωής, δεν είχαν επαφή με το στεφάνι.

Σύμφωνα με το υλικό που έχει συγκεντρώσει η λειψανοθήκη, ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού αποτελούνταν από τα εξής:

– από βούρλα του γένους Juncus (το βούρλο είναι ποώδες αειθαλές υδρόφιλο φυτό με κυλινδρικό βλαστό και φύλλα μακρόστενα και συνήθως κυλινδρικά επίσης· τα άνθη του είναι μικρά, και από τα φύλλα του φτιάχνονται καλάθια),

– και από το αγκαθωτό θαμνόδεντρο Ziziphus spina-christi (είδος τζιτζιφιάς) της οικογένειας των ραμνιδών.

Η σύνδεσή του με την Ιερά Σινδόνη

Η ύπαρξη του ακάνθινου στεφανιού συνδέεται και με την Ιερά Σινδόνη, το ύφασμα πάνω στο όποιο βρίσκεται αποτυπωμένη η μορφή ενός μαστιγωμένου, σταυρωμένου, νεκρού άνδρα, το οποίο φυλάσσεται στο Τορίνο της Ιταλία.

Η Ιερά Σινδόνη, πιστεύεται ότι ήταν το σάβανο που τύλιξαν τον Ιησού μετά τη Σταύρωση.

Το “ευχαριστώ” του Δημάρχου Παρισίων

Ο Δήμαρχος του Παρισιού ευχαρίστησε μέσω twitter την ανθρώπινη αλυσίδα που δημιουργήθηκε για να σωθούν τα αναντικατάστατα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του ακάνθινου στεφανιού που όπως ειπώθηκε, οι Καθολικοί πιστεύουν πως το φορούσε ο Ιησούς Χριστός πριν από την Σταύρωση.

Ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό και ένα καρφί από τη Σταύρωση στα διασωθέντα από την πυρκαγιά

Ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό και ένα καρφί από τη Σταύρωση συγκαταλέγονται επίσης στον ανεκτίμητο θησαυρό της Παναγίας των Παρισίων που σώθηκε από την ολική καταστροφή.