Παναγία των Παρισίων: Ποσό - μαμούθ από τον ιδιοκτήτη της Gucci για την αποκατάσταση του εμβληματικού ναού

Φρανσουά Ανρί – Πινό, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πολυτελών brand Kering και σύζυγος της ηθοποιού Σάλμα Χάγιεκ με την οποία έχουν μια κόρη, δεσμεύτηκε να δώσει το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ για να ξαναχτιστεί ο εμβληματικός ναός της Παναγίας των Παρισίων.

Ο δισεκατομμυριούχος Πινό, στον οποίο ανήκουν σημαντικοί οίκοι μόδας, όπως οι: Yves Saint-Laurent, Gucci, Balenciaga, Alexander MacQueen, Boucheron, Brioni, Puma, Bottega Veneta, και η οικογένειά του, υπόσχονται ότι θα δωρίσουν αυτό το ποσό για να βρει ο εμβληματικός ναός την παλιά του αίγλη. 

Ο σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ είναι επίσης πρόεδρος του γαλλικού ομίλου Groupe Artemis, ιδιοκτήτη του Οίκου Δημοπρασιών Christies. Μέσω του ομίλου Artemis θα καταβληθεί και το ποσό για την Παναγία των Παρισίων.

H πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (15/4) στην Παναγία των Παρισίων εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον ναό, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο εμβληματικός τρούλος του.

Η υπόσχεση του Πινό ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε διεθνή έρανο δεσμευόμενος για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Διεθνή έκκληση για την αποκατάσταση της εμβληματικής Παναγίας των Παρισίων
Την ίδια ώρα ο γαλλικός ιδιωτικός οργανισμός Fondation du Patrimoine που έχει ως αποστολή του την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας απευθύνει διεθνή έκκληση για βοήθεια: «Για να αναγεννηθεί η Κυρία μας από τις στάχτες απευθύνουμε διεθνή έκκληση. Όλες οι δωρεές θα καταβληθούν πλήρως για την αποκατάσταση» της Παναγίας των Παρισίων, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Λίγο νωρίτερα, σε μια φορτισμένη συναισθηματικά δήλωση χθες το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου. «Η Παναγία των Παρισίων είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, είναι το επίκεντρο της ζωής μας, εδώ ζήσαμε όλες τις μεγάλες μας στιγμές» επισήμανε, κάνοντας λόγο για έναν ναό «που ανήκει σε όλους τους Γάλλους και όλες τις Γαλλίδες, ακόμα και σε όσους δεν τον έχουν επισκεφθεί ποτέ».

Και πρόσθεσε: «Είναι πιθανός μέρος του πεπρωμένου της Γαλλίας και θα είναι το έργο που θα φέρουμε σε πέρας τα επόμενα χρόνια».

Αλλά και στις ΗΠΑ η French Heritage Society ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρανο για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει σε ιστότοπους όπως το GoFundMe και το Just Giving.