Βάζει τέλος στα αποθέματα... καφέ η Ελβετία: «Δεν είναι απαραίτητος για την ανθρώπινη επιβίωση»

Την πρόθεση της, να βάλει τέλος στα αποθέματα καφέ, γνωστοποίησε η κυβέρνηση της Ελβετίας. Πρόκειται για αποθέματα, που η χώρα αποθηκεύει παραδοσιακά εδώ και χρόνια, ωστόσο πλέον θεωρεί πως «δεν είναι απαραίτητος για την ανθρώπινη επιβίωση».

Οι αρχές της χώρας αποφάνθηκαν πως οι κόκκοι του καφέ δεν είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση, παρά την μέχρι τώρα αντίθετη εκτίμηση. «Ο καφές δεν έχει σχεδόν καθόλου θερμίδες και στη συνέχεια δεν συμβάλλει, από φυσιολογική άποψη, στη διατήρηση της διατροφής» απεφάνθη η κυβέρνηση.

Η Ελβετία ξεκίνησε να αποθηκεύει ποσότητες καφέ στο διάστημα μεταξύ Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση έκτακτης έλλειψης.

Αυτό το σύστημα αποθεματικών έκτακτης ανάγκης δημιουργήθηκε, καθώς η Ελβετία προετοιμαζόταν για ενδεχόμενες ελλείψεις σε περίπτωση πολέμου, φυσικής καταστροφής ή επιδημιών.

Έκτοτε, στις δεκαετίες που ακολούθησαν, συνέχισε την πρακτική για να διαχειριστεί ελλείψεις που προέκυπταν λόγω πολέμων, φυσικών καταστροφών ή επιδημιών.    Τώρα όμως ανακοίνωσε πως θέλει να τερματίσει την συγκεκριμένη πρακτική μέχρι τα τέλη του 2022, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Μέχρι στιγμής διαθέτει απόθεμα 15.300 τόνων καφέ, αρκετό να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για τρεις μήνες. Ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε πως ο καφές «δεν είναι απαραίτητος για την ανθρώπινη επιβίωση», οπότε δεν χρειάζεται να συμπεριλαμβάνεται στα αποθέματα έκτακτης ανάγκης.

Τα υποχρεωτικά αποθέματα καφέ της Ελβετίας κατανέμονται μεταξύ 15 εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Nestle, και ανέρχονται σε περίπου 15.300 τόνους, αρκετά για εγχώρια κατανάλωση τριών μηνών.

Η Nestle, η εταιρεία παρασκευής στιγμιαίου καφέ, καθώς και άλλοι εισαγωγείς, παραγωγοί και λιανοπωλητές, υποχρεούνται από την ελβετική νομοθεσία να αποθηκεύουν σάκους ακατέργαστου καφέ. Η χώρα διαθέτει επίσης αποθέματα όπως ζάχαρη, ρύζι, βρώσιμα έλαια και ζωοτροφές.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύθηκε, οι υποχρεώσεις αποθεματοποίησης καφέ θα λήξουν μέχρι το τέλος του 2022, με τις εταιρείες να είναι ελεύθερες να αντλήσουν ό, τι έχουν στις αποθήκες τους.

Η τελική απόφαση σχετικά με την τύχη των αποθεμάτων καφέ αναμένεται τον Νοέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι 8,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Ελβετίας καταναλώνουν περίπου 9 κιλά καφέ ανά άτομο ετησίως, αφήνοντας κατά πολύ πίσω το μέσο όρο των 3,3 κιλών της Μεγάλης Βρετανίας και των 4,5 κιλών που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ.

 

Πηγή: Guardian