Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας - Πιθανή συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν τον Μάιο

Κορυφώνεται η ένταση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας με φόντο την αγορά των ρωσικών S-400, αλλά και την ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των Τούρκων στα ανατολικά της βόρειας Συρίας κατά των κουρδικών δυνάμεων.

Αυτή τη φορά αφορμή της έντασης είναι η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στην Ουάσινγκτον.

Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ρόμπερτ Παλαντίνο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνει ότι ο Πομπέο προειδοποίησε τον Τσαβούσογλου για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες μιας μονομερούς στρατιωτικής δράσης στη βορειοανατολική Συρία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παλαντίνο, έθεσε το θέμα κρατούμενων Αμερικανών υπηκόων στην Τουρκία και τέλος εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με την την ενδεχόμενη αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία.

Αιχμηρές ανακοινώσεις για τη συνάντηση Πομπέο – Τσαβούσογλου

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, απάντησε άμεσα στην ανακοίνωση αυτή, τονίζοντας ότι είναι εμφανές πως γράφτηκε πριν από τη συνάντηση. Κατά συνέπεια, όπως σημειώνει, δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της συνάντησης, ενώ αναφέρεται σε θέματα που δεν συζητήθηκαν καν. Στο μεταξύ τουρκικά μαχητικά έπληξαν στόχους του PKK στο Βόρειο Ιράκ, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η αγορά των S-400 αποτελεί ένα ακόμη «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών, προκαλώντας αμφιβολίες και σχετικά με την παράδοση των νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Τουρκία, η οποία είναι ένας από τους εταίρους παραγωγής και ανάπτυξης του προγράμματος.

Μιλλιέτ: Ενδεχόμενο συνάντησης Τραμπ – Ερντογάν το Μάιο

Εν τω μετάξύ δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ δίνει την είδηση, ότι στις αρχές Μαΐου ενδέχεται να ταξιδέψει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία και εάν ο Αμερικανός πρόεδρος, δεν μπει στον κόπο, τότε ενδέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να πάει εκείνος στις ΗΠΑ για να τον συναντήσει.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι λόγω εκλογών ο σχεδιασμός της συνάντησης Ερντογάν – Τραμπ αφέθηκε για μετά τις εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πει ‘αν χρειαστεί θα πάμε’.

Πάντως το πρώτο ταξίδι του Τούρκου Προέδρου στο εξωτερικό μετά τις εκλογές είναι η Ρωσία στις 8 Απριλίου όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το ανώτατο συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μάλιστα η Μιλλιέτ επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να επισκεφθεί τη Ρωσία και στις 21 Απριλίου για δεύτερη φορά για να συμμετάσχει σε τελετή εγκαινίων τζαμιού στην Κριμαία όπου τον προσκάλεσε ο Ρώσος ομόλογός του. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται αυτό το μήνα να επισκεφθεί και την Κίνα, ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσει και επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν.

 

Πηγή: DW, alphanews.live