Την ήττα και στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται ότι θα γνωρίσει το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής καθώς ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου υποχρεώθηκε να ανακοινώσει το πρωί της Δευτέρας – και αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας – ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται με περίπου 27.000 ψήφους του εκλεκτού του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με τον Σαντί Γκιουβέν ο Εκρέμ Ιμάμογλου (CHP) συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 4.159.650 ψήφους ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ (ΑΚΡ) συγκεντρώνει 4.131.761 ψήφους.

Ο Γκιουβέν υποχρεώθηκε στην ανακοίνωση αυτή μετά την πίεση που ασκεί ο Ιμάμογλου για να δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα αποτελέσματα καθώς τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα του κρατικού πρακτορείου Anadolu έδιναν μπροστά τον πρώην πρωθυπουργό Γιλιντιρίμ.

Ο Ερντογάν στην μοναδική του τοποθέτηση, μέχρι στιγμής, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας επέλεξε να εστιάσει στο ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παραμένει «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο, στην πραγματικότητα, όμως, έχει υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα καθώς έχει χάσει σημαντικές πόλεις και δήμους.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξάλλου υπέστη βαριά ήττα χάνοντας την Άγκυρα ύστερα από 25 χρόνια (έβγαζε δήμαρχο της επιρροής του από το 1994) και τη Σμύρνη, δηλαδή δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

Σημαντικές νίκες σε δήμους από το HDP

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερης σημασίας αναδεικνύεται η νίκη που κατέγραψε το  φιλοκουρδικό HDP το οποίο διεξήγαγε τον προεκλογικό του αγώνα υπό το καθεστώς διωγμών και απαγορεύσεων, ενώ αρκετά στελέχη του, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκονται στη φυλακή.

Το HDP κατάφερε να κερδίσει σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και διώξεων τους δήμους Καρς, Βαν, Ντιγιάρμπακιρ, Μπάτμαν, Μάρντιν, Σιίρτ και Χάκκαρι, στη νοτιανατολική Τουρκία, με τις συγκεκριμένες επαρχίες να στέλνουν το δικό τους μήνυμα με ιδιαίτερη αξία στο Σουλτάνο…

Σημειώνεται ότι το HDP δεν κατέβασε υποψηφίους σε όλη τη χώρα παρά μόνο στη νοτιανατολική Τουρκία και στις υπόλοιπες περιοχές στήριξε τους αντιπάλους του Ερντογάν.

Επεισόδια με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Οι δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα πάντως, ήταν επεισοδιακές καθώς από τις συμπλοκές υπήρξαν τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος έχει καταγράψει περισσότερα από 300 επεισόδια σε ολόκληρη την επικράτεια, με τις Αρχές να είναι ανήμπορες να επέμβουν έγκαιρα σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο και να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA, δύο άνδρες έπεσαν νεκροί στην επαρχία Μαλάτεια της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετά από συμπλοκή μέσα στο εκλογικό κέντρο, στις 10:30 το πρωί. Το επεισόδιο ξεκίνησε με λεκτική διαμάχη αντίπαλων ομάδων η οποία εξελίχθηκε σε καβγά, με κάποιους να βγάζουν τα όπλα και να καταλήγει στον θανάσιμο τραυματισμό των δύο ανδρών.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν ήταν το μόνο, αφού και σε άλλο περιστατικό, στο Ντιγιάρμπακιρ, ξέσπασε καβγάς σε εκλογικό κέντρο με τις αντίπαλες ομάδες να χρησιμοποιούν ρόπαλα και μαχαίρια και αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, ενώ σε βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή της έντασης.