Τα ισόβια στον Κάρατζιτς, έφεραν γαλήνη στις «μητέρες της Σεμπρένιτσα»

Απαθής άκουσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς την ετυμηγορία του Εφετείου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που σε δεύτερο βαθμό, όχι μόνο τον  έκρινε οριστικά ένοχο για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά του αύξησε και την ποινή, από 40 χρόνια φυλάκισης σε ισόβια.

Στην Σεμπρένιτσα  όμως, οι χήρες των θυμάτων του πρώην ηγέτη των Σέρβων παρακολούθησαν την μακρά ανάγνωση της δευτεροβάθμιας ετυμηγορίας από το μνημείο της γενοκτονίας, σε απόσταση μερικών μέτρων από τους τάφους των δικών τους ανθρώπων. Και όταν ανακοινώθηκε η ποινή των ισοβίων, οι χήρες άρχισαν να χειροκροτούν και να προσεύχονται.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς υπήρξε ψυχίατρος, ποιητής, πρόεδρος, θεραπευτής, όμως θα μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους πρωτεργάτες των χειρότερων φρικαλεοτήτων που σημειώθηκαν στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως της πολιορκίας του Σαράγεβο και της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.

ka01

Στην πρωτόδικη απόφασή τους οι δικαστές «είχαν υποτιμήσει την ακραία σοβαρότητα της ευθύνης του Κάρατζιτς στα χειρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν» στη διάρκεια της σύγκρουσης στη Βοσνία, δήλωσε ο δικαστής Βαγκν Γένσεν, υπογραμμίζοντας «την έκταση» και τη «συστηματική ωμότητα» των εγκλημάτων αυτών.

Όπως υπενθυμίζει δημοσίευμα στο protothema , μετά τη δίκη του σε πρώτο βαθμό, ο Κάρατζιτς είχε χαρακτηρίσει «θηριώδη» τη σε βάρος του ετυμηγορία και την ποινή που του είχε επιβάλει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία και είχε προχωρήσει στην έφεση, που όμως διέψευσε τις προσδοκίες του.

Οι μητέρες της Σεμπρένιτσα

«Η ετυμηγορία αυτή είναι ιστορική για τη δικαιοσύνη. Αν ο Κάρατζιτς δεν λάβει αυτό που του αξίζει, αυτό θα σημάνει πως δεν υπάρχει δικαιοσύνη σ’ αυτόν τον κόσμο και πως είναι δυνατό να διαπράττονται εγκλήματα χωρίς κίνδυνο τιμωρίας», είχε δηλώσει πριν από την ετυμηγορία η Μουνίρα Σούμπασιτς, η πρόεδρος της ένωσης «Οι μητέρες της Σρεμπρένιτσα» που έχασε στη σφαγή τον σύζυγο και τον 16χρονο γιο της.

Οι γυναίκες αυτές, περίπου 20 στον αριθμό, μερικές από τις οποίες συνοδεύονταν από συγγενείς, δεν περίμεναν τίποτε άλλο παρά μια επιβεβαίωση ότι ο πρώην πολιτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας δεν θα ανακτήσει ποτέ την ελευθερία του.

«Η ελπίδα μου, η μοναδική σκέψη μου, είναι να καταδικασθεί (ο Κάρατζιτς) σε ισόβια επειδή διέταξε και έκανε όλα αυτά με τον Μλάντιτς και τον (Σλόμπονταν) Μιλόσεβιτς», τον ισχυρό άνδρα του Βελιγραδίου, έλεγε πριν από την ετυμηγορία η Χαϊρίγια Όριτς, 63 ετών.

Δείχνει φωτογραφίες του συζύγου της, του Σαχίν, και του γιου τους, του Ελβίρ, που ήταν μεταξύ των 8.000 ανδρών και εφήβων που τον Ιούλιο του 1995 εκτελέσθηκαν από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας υπό τον Ράτκο Μλάντιτς, που είχαν καταλάβει τον θύλακο της Σρεμπρένιτσα.

Η Χαϊρίγια Όριτς εξηγεί πως αισθάνεται τυχερή επειδή οι σοροί των ανθρώπων της ταυτοποιήθηκαν και αναπαύονται στο μνημείο του Ποτοτσάρι, κοντά στη Σρεμπρένιτσα, όπου κάθε χρόνο ενταφιάζονται νέα λείψανα.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, η οποία θεωρείται πράξη γενοκτονίας από τη διεθνή δικαιοσύνη, είναι μία από τις φρικαλεότητες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος ο Κάρατζιτς. Η «γενοκτονική πρόθεσή του» αναγνωρίσθηκε και πάλι από τη δικαιοσύνη.

ka02

«Η ετυμηγορία αυτή έρχεται πολύ αργά, όμως είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για μας εξαιτίας της άρνησης, η οποία παίρνει έκταση», λέει ο Νεντζάντ Άβντιτς, ένας 40χρονος επιζήσας, ο πατέρας του οποίου σκοτώθηκε στη σφαγή.

Ζει στη Σρεμπρένιτσα και αγανακτεί επειδή οι Σέρβοι αμφισβητούν την πραγματικότητα της σφαγής ή τον γενοκτονικό χαρακτήρα της.

«Κανένας δεν μπορεί να μας πει πως δεν είναι η αλήθεια», λέει η Χαϊρίγια Όριτς, μιλώντας σε απόσταση μερικών μέτρων από περισσότερους από 8.000 τάφους.

Για τους Σέρβους παραμένει «ήρωας»

Όμως η ετυμηγορία σε βάρος του Ράντοβαν Κάρατζιτς αναμφίβολα δεν θα πείσει τους περισσότερους ορθόδοξους Σέρβους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των πολιτών της Βοσνίας, οι μισοί από τους οποίους είναι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και το 15% καθολικοί Κροάτες.

Για πολλά από τα μέλη της κοινότητάς του, στη Βοσνία όπως και στη Σερβία, παραμένει ένας «ήρωας» που προστάτευσε τον λαό του.

Συμπρόεδρος σήμερα της Βοσνίας, μια θέση που μοιράζεται με έναν Κροάτη και έναν Βόσνιο Μουσουλμάνο, ο εθνικιστής Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε χθες πεπεισμένος πως ο Κάρατζιτς ουδέποτε αποφάσισε να επιτεθεί σε αμάχους.

«Προσωπικά δεν πιστεύω στη νομιμότητα αυτού του δικαστηρίου (του ΟΗΕ στην Χάγη). Δεν εκπλήρωσε την αποστολή του, που ήταν να οικοδομήσει με τις ετυμηγορίες του μια βάση για τη συμφιλίωση», υποστήριξε ο αξιωματούχος πριν καν ανακοινωθεί η ετυμηγορία.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς