Οι πιλότοι αναζητούσαν την σωτηρία στο manual, πρiν τo «737- Max» βουτήξει στον θάνατο

Οι πιλότοι της μοιραίας πτήσης της Lion Air, που συνετρίβη στην θάλασσα της Ιάβας τον περασμένο Οκτώβριο, tην ώρα που το αεροπλάνο έχανε ύψος,  προσπαθούσαν να καταλάβουν από το «manual» του αεροσκάφους τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν!

Tο Reuters παρουσίασε αποκλειστικά τους διαλόγους που καταγράφηκαν στο κόκπιτ του αεροπλάνου εκείνη την τραγική ημέρα με τους 189 νεκρούς

Αυτό που προσπαθούν να καταλάβουν οι ερευνητές για την συντριβή της Lion Air, είναι πως ένας υπολογιστής «έδωσε εντολή» στο αεροπλάνο να «βουτήξει» και αν οι πιλότοι είχαν επαρκή εκπαίδευση να ανταποκριθούν άμεσα σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση.

Είναι η πρώτη φορά που δίνονται στην δημοσιότητα τα περιεχόμενα των διαλόγων. Το Reuters δεν είχε πρόσβαση στους διαλόγους αυτούς, ωστόσο διασταύρωσε όσα μεταδίδει από τρεις ανώνυμες πηγές.

Δυο λεπτά μετά την απογείωση ο συγκυβερνήτης ενημέρωσε για πρόβλημα στην πτήση και είπε ότι θα διατηρούσαν το αεροπλάνο σε ύψος 5.000 ποδών. Το εντυπωσιακό είναι ότι το πρόβλημα φαινόταν στον πίνακα ελέγχου του κυβερνήτη αλλά όχι στου συγκυβερνήτη.

Ο κυβερνήτης στην συνέχεια ζήτησε από τον υφιστάμενό του να ελέγξει το βιβλιαράκι με τις οδηγίες που εξηγεί τι πρέπει να γίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το αεροπλάνο «δεν άκουγε» τις εντολές

Για τα επόμενα 9 λεπτά το αεροπλάνο δεν είχε την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσει να πετάει και φαίνεται ότι για τον λόγο αυτό έδωσε μόνο του την εντολή να «βουτήξει».

Ο κυβερνήτης προσπάθησε να ανεβάσει το αεροπλάνο αλλά ο υπολογιστής «δεν άκουγε» τις εντολές! Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει τις νέες αποκαλύψεις με την εξήγηση ότι η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο βράδυ, άλλο πλήρωμα στο ίδιο αεροπλάνο αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα αλλά πρόλαβε να το λύσει διαβάζοντας και πάλι τις οδηγίες στο σχετικό βιβλίο. Όμως, δεν ενημέρωσαν το πλήρωμα της μοιραίας πτήσης επακριβώς για ότι συνέβη.

Λίγο πριν το τέλος, ένα λεπτό πριν χαθεί από τα ραντάρ το αεροπλάνο ο κυβερνήτης δεν μιλούσε πια ενώ ο συγκυβερνήτης ακουγόταν να φωνάζει «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Το αεροπλάνο έπεσε στην θάλασσα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 189 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τις  πληροφορίες, το μαύρο κουτί της πτήσης της Ethiopian Airlines περιέχει παρόμοιες πληροφορίες.