Ατελείωτος θρήνος στην Αιθιοπία - Κηδεύουν ό,τι απέμεινε από τους ανθρώπους τους - Πολλοί βιώνουν την απουσία χωρίς καν να έχουν βρεθεί λείψανα

Εκατοντάδες άνθρωποι απoτίουν φόρο τιμής στους Αιθίοπες επιβάτες του Μπόινγκ 737 MAX 8, στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Αντίς Αμπέμπα, μια εβδομάδα μετά την καταστροφή που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 157 ανθρώπων 35 εθνικοτήτων.

Δεκαεπτά φέρετρα καλυμμένα με την αιθιοπική σημαία, μία για κάθε ένα από τα θύματα –οκτώ μέλη πληρώματος και εννέα επιβάτες– μεταφέρθηκαν με μαύρα αυτοκίνητα περνώντας μέσα από τους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα μέχρι τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας.

Το περιεχόμενό τους δεν αποκαλύφθηκε, ωστόσο: το αεροσκάφος κονιορτοποιήθηκε κατά την πρόσκρουση στο έδαφος, καθιστώντας δύσκολη την εργασία ταυτοποίησης των λειψάνων. Οι αναλύσεις DNA μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι μήνες.

Την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στον τόπο του δυστυχήματος είδε συγγενείς των θυμάτων να παραλαμβάνουν πλαστικά μπουκάλια γεμάτα χώμα από το σημείο της συντριβής του αεροπλάνου.

«Αυτό που μας λυπεί είναι πως δεν έχουμε βρει λείψανα», δήλωσε ο Τεσόμε Λεγκέσε, θείος της αεροσυνοδού Αγιάντου Γκίρμα, που πέθανε σε ηλικία 24 ετών.

Φωτογραφίες των θυμάτων είχαν τοποθετηθεί πάνω στα φέρετρα για αυτή τη χριστιανορθόδοξη τελετή, καθώς αυτή είναι η κυριότερη θρησκεία στη χώρα.

«Αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω, είναι ότι άφησε πίσω της ένα παιδί οκτώ μηνών και δεν επέστρεψε», είπε η Μεσέλεχ Πέτρος για την αδελφή της, την Άμα Τεσφαμαριάμ, που ήταν αεροσυνοδός.

Σύμφωνα με τη Μεσέλεχ, η αδελφή της κανονικά δεν επρόκειτο να ταξιδέψει στις 10 Μαρτίου με την πτήση ET 302 αλλά αντικαθιστούσε έναν συνάδελφο.

Πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν χάσει συγγενείς τους πήγαν επίσης στον ναό. «Είμαστε όλοι παιδιά του Αδάμ και της Εύας», δήλωσε ο Σεγιούμ Κιντάνου, ένας συνταξιούχος αστυνομικός που ξαναφόρεσε τη στολή του για την περίσταση. «Όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει, όλος ο κόσμος πενθεί.»

Το δυστύχημα της περασμένης Κυριακής είναι το δεύτερο σε λιγότερους από πέντε μήνες για ένα Μπόινγκ 737 MAX 8, τα οποία έχουν καθηλωθεί από τότε στο έδαφος σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπό παρόμοιες περιστάσεις ένα αεροσκάφος ίδιου τύπου της ινδονησιακής εταιρίας Lion Air συνετρίβη στη θάλασσα τον Οκτώβριο ανοικτά της Ινδονησίας προκαλώντας τον θάνατο 189 ανθρώπων.

Η προκαταρκτική έκθεση της έρευνας για τις αιτίες της συντριβής δημοσιοποιήθηκε περίπου ένα μήνα μετά το δυστύχημα.

Το Σάββατο, η υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας Νταγκμάβιτ Μόγκες δήλωσε πως «η έρευνα απαιτεί σχολαστική ανάλυση και σημαντικό χρόνο προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα».

Έγγραφο που δόθηκε χθες στις οικογένειες των θυμάτων από την εταιρία Ethiopian Airlines, αντίγραφο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρει πως τα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος θα παραδοθούν στους συγγενείς σε «περίπου δύο μήνες» και τα πιστοποιητικά θανάτου σε δύο εβδομάδες.

Στην Αντίς Αμπέμπα, ο Σελάμσιου Ματίας περιέγραψε την αδελφή του Άμα Τεσφαμαριάμ ως «έναν πολύ καλό άνθρωπο». «Είμαστε θυμωμένοι και θλιμμένοι. Είναι πολύ δύσκολο», είπε.

Τι προκύπτει από τα Μαύρα Κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους

Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, που είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να προσδιοριστούν οι αιτίες της συντριβής, στάλθηκαν στη Γαλλία για να αποκρυπτογραφηθούν από το γαλλικό Γραφείο ερευνών και αναλύσεων (BEA).

Τα δεδομένα από τα μαύρα κουτιά του Boeing 737 MAX 8 το οποίο συνετρίβη στις 10 Μαρτίου στα ανατολικά της Αντίς Αμπέμπα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 157 άνθρωποι, παρουσιάζουν «σαφείς ομοιότητες» με τη συντριβή, τον Οκτώβριο, ενός αεροσκάφους του ίδιου τύπου της ινδονησιακής εταιρείας Lion Air.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Αιθιοπίας. «Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον καταγραφέα δεδομένων πτήσης (FDR), παρατηρήθηκαν σαφείς ομοιότητες μεταξύ της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines και της πτήσης 610 της Lion Air», είπε η υπουργός Νταγκμαουίτ Μόγκες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής της πτήσης 302 θα δοθεί στη δημοσιότητα σε 30 ημέρες.