Christchurch: Στην πόλη που ονομάζεται "Εκκλησία Του Χριστού", συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων από το μακελειό θρησκευτικού μίσους...

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων προσκυνητών, που βρίσκονταν μέσα στο τέμενος κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ένας μάλιστα παρίστανε τον νεκρό, αφότου δέχτηκε σφαίρα στο πόδι για να σταματήσουν να τον πυροβολούν.

Ο Mustafa Boztas παρακολουθούσε κανονικά το κήρυγμα στο τζαμί Masjid Al Noor το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ξαφνικά άκουσε πυροβολισμούς. «Όλοι άρχισαν να τρέχουν και να ουρλιάζουν», δηλώνει έντρομος.

Αποτέλεσμα εικόνας για κραισττσερτσ τέμενος

Αμέσως έτρεξε σε μια γωνία του δωματίου για να κρυφτεί, αλλά ο μακελάρης πρόλαβε να τον πυροβολήσει στο πόδι, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος. «Είχα πέσει κάτω παριστάνοντας ότι είμαι νεκρός, μέσα στο μυαλό μου ήμουν ψύχραιμος διότι θα γινόμουν μάρτυρας», είπε περιγράφοντας τα όσα έζησε.

Μόλις οι πυροβολισμοί σταμάτησαν, ο Βoztas σήκωσε το κεφάλι του και είδε άλλον ένα άνδρα να τρέχει προς το παράθυρο και στη συνέχεια να δραπετεύει πηδώντας. Έπειτα βγήκε έξω και είδε ένα νεαρό μαθητή λυκείου να κείτεται στο έδαφος του πάρκινγκ.

«Του έκανα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, επειδή έχω δίπλωμα στις πρώτες βοήθειες. Προσπάθησα να τον σώσω έχοντας μια σφαίρα στο πόδι, αλλά δυστυχώς είχε ήδη αποβιώσει, οπότε και έκλεισα τα μάτια του. Τότε άκουσα κι άλλους πυροβολισμούς και άρχισα να τρέχω».

Ο Anwar Alsaleh, ένας άλλος πιστός, βρισκόταν σε ένα μικρό μπάνιο πλένοντας τα χέρια του, όταν εισήλθε στο τέμενος ο μακελάρης. Αμέσως προσπάθησε να καλέσει τις αρχές παίρνοντας επανειλημμένα τηλέφωνο στην αστυνομία κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, ωστόσο κανείς δεν απαντούσε.

Τελικά επικοινώνησε με ένα ασθενοφόρο και τους είπε ότι «συμβαίνει μεγάλο μακελειό, σας παρακαλώ στείλτε βοήθεια και καλέστε την αστυνομία, δεν σταματάνε να πυροβολούν».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο ίδιος άκουσε τον δράστη να φωνάζει «Γαμ..νοι Μουσουλμάνοι θα σας σκοτώσουμε όλους σήμερα», ενώ άνοιγε πυρ. Τα αθώα θύματα παρακαλούσαν για τη ζωή τους μέχρι να βρουν τραγικό θάνατο από τις σφαίρες των εξτρεμιστών. «Τους πυροβολούσαν μέχρι να πεθάνουν», προσέθεσε ο Alsaleh.

Από τους 49 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο μακελειό, οι 41 πέθαναν μέσα στο τέμενος Masjid Al Noor.

Αποτέλεσμα εικόνας για κραισττσερτσ τέμενος

«Αισθάνομαι έντονους πόνους στην κοιλιακή μου χώρα και στο πόδι. Δεν μπορώ να κουνήσω καθόλου το δεξί μου πόδι», λέει ο Boztas από το θάλαμο του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται με τους γιατρούς να εκτιμούν ότι μπορεί να έχει σοβαρό πρόβλημα και στο συκώτι.

Μαρτυρίες Ελλήνων που έζησαν το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία

Μια ομάδα Ελλήνων εκδρομέων από την Κρήτη βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία και στην πόλη όπου έγινε το μακελειό την στιγμή που ήταν σε εξέλιξη!

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η επικεφαλής της εκδρομής είπε ότι το ξενοδοχείο τους δεν είναι πολύ μακριά από το σημείο όπου έγινε το μακελειό με τουλάχιστον 40 νεκρούς στη Νέα Ζηλανδία.

Όπως είπε αύριο επιστρέφουν στην Ελλάδα και όλοι είναι καλά στην υγεία τους είναι κλεισμένοι στο ξενοδοχείο και έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους. «Την στιγμή του μακελειού μπαίναμε στην πόλη και να αρχίζουμε την ξενάγησή μας. Δεν προλάβαμε να πλησιάσουμε εκεί.

Η αστυνομία μας μπλόκαρε και μας ανάγκασε να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας.

Οι κάτοικοι αντιμετώπισαν με ηρεμία και ψυχραιμία το περιστατικό. Είναι μια μικρή πόλη. Έκλεισαν το κέντρο και δεν άφηναν κανέναν να μπει μέσα. Τα σχολεία έκλεισαν τις πόρτες τους και τα παιδιά έμειναν μέσα».

Είπε ακόμα ότι το ξενοδοχείο είναι σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το σημείο.