Το black out στη Βενεζουέλα στοίχισε τη ζωή δεκαπέντε νεφροπαθών, καταγγέλλει ΜΚΟ...
Δεκαπέντε νεφροπαθείς πέθαναν στη Βενεζουέλα από την έλλειψη παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης που προκλήθηκε από το γενικευμένο μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι τη χώρα, ανέφερε το Σάββατο μια μη κυβερνητική οργάνωση που εξειδικεύεται σε ζητήματα υγείας.
«Από χθες μέχρι και σήμερα, καταγράψαμε 15 θανάτους ασθενών από έλλειψη παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης, εννέα από τους οποίους καταγράφηκαν στην Πολιτεία Ζούλια, δύο στην Πολιτεία Τρουχίγιο και τέσσερις στο νοσοκομείο Πέρεζ Καρένο στο Καράκας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσίσκο Βαλένθια, διευθυντής της ένωσης οργανώσεων για το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή (Codevida).
Η Βενεζουέλα βυθίστηκε στο σκοτάδι από μια εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε την Πέμπτη, μπλακ άουτ, το οποίο μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως το μεγαλύτερο που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα.
Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε το μπλακ άουτ σε «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα σε κρίση.
«Η κατάσταση των νεφροπαθών είναι πολύ δύσκολη και κρίσιμη. Το 95% των μονάδων αιμοκάθαρσης, που μπορεί πλέον να φτάσει και το 100%, έχουν παραλύσει εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτροδότησης» τόνισε ο Βαλένθια.
«Στις ελάχιστες κλινικές μονάδες αιμοκάθαρσης, όπου υπάρχουν γεννήτριες ρεύματος, ήταν πολύ δύσκολη η ενεργοποίησή τους, εξαιτίας έλλειψης καυσίμων», πρόσθεσε.
Ο διευθυντής της ΜΚΟ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης του αριθμού των θανάτων. Αναφερόμενος στον αριθμό των ανθρώπων που υποβάλλονται τακτικά σε αιμοκάθαρση στην χώρα, ο Βαλένθια τόνισε ότι η συνέχιση διακοπών ηλεκτροδότησης μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 10.200 ασθενών.
Την Παρασκευή παιδιατρικές κλινικές μονάδες δεν μπόρεσαν να παρέχουν υπηρεσίες αιμοκάθαρσης σε 48 παιδιά, σημείωσε.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος