Η τελευταία μάχη του ISIS - Πολιορκημένοι χωρίς νερό και φαγητό σε ένα μικρό κομμάτι γης

Το Ισλαμικό Κράτος, από αυτό-αποκαλούμενο χαλιφάτο, το οποίο κάποτε απλωνόταν από τη Συρία μέχρι το Ιράκ, έχει καταλήξει πλέον «παγιδευμένο» σε ένα μικρό κομμάτι γης ανάμεσα στα σύνορα των δύο χωρών.

Το τελευταίο οχυρό του «καταρρέοντος χαλιφάτου» είναι η μικρή πόλη Μπαγκούζ, έκτασης μόλις 700 τ.μ., η οποία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη.

Εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης, περικυκλωμένοι από δυνάμεις που αναμένουν να ανακηρύξουν το τέλος της, κρύβονται ανάμεσα στους περίπου 1.000 αμάχους, τους οποίους κρατάνε ομήρους στην πόλη.

Τους τελευταίους δύο μήνες οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχαν αφήσει έναν «ανοικτό διάδρομο», ώστε να μπορούν να αποχωρούν με ασφάλεια οι κάτοικοι της περιοχής.

«Παίρνουν την τελευταία τους ανάσα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Associated Press ένας Κούρδος μαχητής που βρίσκεται στις πρώτες γραμμές της μάχης.

Ενας στρατιώτης σε ένα κατεστραμμένο νοσοκομείο στο Χατζίν της Συρίας, ένα μήνα μετά την απελευθέρωση του από το Ισλαμικό Κράτος. (Ivor Prickett/The New York Times)

Εδώ και εβδομάδες οι εναπομείναντες μαχητές του ISIS πολεμούν απεγνωσμένα για το μικρό κομμάτι γης που τους έχει απομείνει. Ανάμεσα τους βρίσκονται και υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, τα οποία κρατούν ομήρους τους άμαχους πολίτες σε μία τελευταία κίνηση «απελπισίας», προσπαθώντας να καθυστερήσουν την εισβολή.

«Δυστυχώς, ο ΝΤΑΕΣ έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους», αποτρέποντας τους πολίτες από το να φύγουν από την πόλη, δήλωσε στο Associated Press ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), όπως αυτοαποκαλούνται οι κουρδικές δυνάμεις της περιοχής.

«Θέμα ημερών»

«Θέλουμε να πάρουμε εκδίκηση. Δεν θα αφήσουμε τον θάνατο των ανθρώπων μας να χαραμισθεί», δηλώνει ο Χατίμπ Οτμάν, Κούρδος μαχητής. «Περιμένουμε να φύγουν όλοι οι άμαχοι και θα επιτεθούμε. Είναι θέμα ημερών. Βρίσκονται υπό πολιορκία χωρίς νερό και φαγητό. Είναι περικυκλωμένοι. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραδοθούν», τονίζει ο Οτμάν.

Οι Κούρδοι μαχητές πραγματοποιούσαν διεξοδικούς ελέγχους κατά την έξοδο των αμάχων από την πόλη του Μπαγκούζ. Οι γυναίκες και τα παιδιά μεταφέρονταν σε ασφαλείς βάσεις χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι άντρες, για τους οποίους υπήρχε υποψία ότι είχαν σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση, κρατούνταν σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Η μάχη του Μπαγκούζ θα σημάνει πιθανότατα και το τέλος ενός καταστροφικού πολέμου με πολλά θύματα που άλλαξε τις ισορροπίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Κίνδυνος να ανασυνταχθούν»

Βέβαια, αρκετοί αναλυτές προειδοποιουν ότι ο ISIS αποτελεί ακόμα σοβαρή απειλή, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις της οργάνωσης θα μπορούσαν να ανασυνταχθούν μέσα σε έξι μήνες αν σταματήσουν να πιέζονται.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 1.000 μαχητές εγκατέλειψαν τη Συρία και πέρασαν στα βουνά και τις ερήμους του δυτικού Ιράκ μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, παίρνοντας μαζί τους και περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

 Με πληροφορίες από την Καθημερινή