Την ισχυρότερη αστρική έκλαμψη όλων των εποχών εντόπισαν αστρονόμοι των ΗΠΑ... 1.500 χρόνια μετά!

Αστρική έκλαμψη δέκα δισεκατομμύρια φορές πιο ισχυρή από τις αντίστοιχες εκλάμψεις του δικού μας κυρίαρχου άστρου, του Ήλιου, ανακάλυψαν αστρονόμοι στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ σε ότι αφορά την ισχύ τέτοιων εκλάμψεων σαν τις ηλιακές.

Αποτέλεσμα εικόνας για αστρικη έκλαμψη

Τι σημαίνει και τι φέρνει η αστρική έκλαμψη…

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αστρονόμο δρα Στιβ Μέαρς, που έκαναν την ανακάλυψη με το Τηλεσκόπιο Τζέημς Κλαρκ Μάξγουελ (JCMT) της Χαβάης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής Astrophysical Journal.

Ότι εντοπίζουμε στο αχανές του σύμπαντος, έχει στην πραγματικότητα συμβεί στα χρονικά βάθη του παρελθόντος και η συγκεκριμένη, τεράστιας ισχύος έκλαμψη, εξέπεμψε φως το οποίο όμως έφθασε στη Γη περίπου 1.500 χρόνια αφότου αυτή συνέβη. Εκτιμάται δε, ότι προκλήθηκε από κάποια διαταραχή στο ισχυρό μαγνητικό πεδίο ενός νεαρού άστρου και ότι πρόκειται για την ισχυρότερη αστρική έκλαμψη όλων των εποχών.

Ένα συναρπαστικό ουράνιο συμβάν, που έλαβε χώρα σε ένα από τα «μαιευτήρια» άστρων στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα και  συγκεκριμένα στο διπλό αστρικό σύστημα JW 566 τύπου T Ταύρου, διήρκεσε μόνο λίγες ώρες.

Οι ηλιακές -και γενικότερα οι αστρικές- εκλάμψεις είναι εκρήξεις που συμβαίνουν, όταν η έντονη δραστηριότητα του Ήλιου ή άλλου άστρου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά πεδία του, προκαλώντας ξαφνικές εκρήξεις που συνοδεύονται από την έκλυση τεράστιας ενέργειας μαζί με λάμψη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ