«Ξυπνάει» ο εφιάλτης για τα πυρηνικά - Και η Μόσχα «εκτός» της συμφωνίας του 1987

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι οι ΗΠΑ θα αποποιηθούν των δεσμεύσεων τους που απορρέουν από τη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο και η Μόσχα που ανακοινωσε ότι θα προχωρήσει στην αντίστοιχη κίνηση.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος ανέφερε επίσης ότι «είναι αναγκαία μια επιθεώρηση των αμερικανικών όπλων». Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του υπουργού Αμυνας να αρχίσει η Μόσχα την κατασκευή ενός υπερηχητικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς.

Συγκεκριμένα , σε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα αρχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων και υπερηχητικών.

«Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Οι Αμερικανοί εταίροι μας λένε ότι αποσύρονται από τη Συνθήκη και κάνουμε το ίδιο. Λένε ότι κάνουν έρευνα και δοκιμές για νέα όπλα και εμείς θα κάνουμε το ίδιο», είπε μεταξύ άλλων ο Πούτιν. \

Τελεσίγραφο έξι μηνών

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες , δια στόματος Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν από σήμερα  τη συμμόρφωσή τους προς τη συνθήκη και θα αποσυρθούν απ’ αυτή τη συμφωνία-ορόσημο του 1987 για τον έλεγχο των εξοπλισμών μέσα σε έξι μήνες, αν η Μόσχα δεν σταματήσει να παραβιάζει, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, την εν λόγω συμφωνία.

Τη συμφωνία του 1987 είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον. Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.

Η INF έβαλε τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θεωρείται η αρχή του τέλους του «Ψυχρού Πολέμου».

Αλληλοκατηγορίες

Ωστόσο, Ουάσινγκτον και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια για παραβιάσεις της συνθήκης, με τις σχέσεις των δύο χωρών να έχουν φτάσει στο ναδίρ εξαιτίας των κατηγοριών περί της φερόμενης ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές.