Τουλάχιστον 12 νεκροί από το πολικό ψύχος στις ΗΠΑ - Στους -54 βαθμούς ℃ το θερμόμετρο στις Βόρειες Πολιτείες...

Τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, έχουν στοιχίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα με το σφοδρό ψύχος και τις πολικές θερμοκρασίες στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν σχολεία, να αναστείλουν δρομολόγια τρένων ή αεροπλάνων και να ανοίξουν εκτάκτως εκατοντάδες κέντρα φιλοξενίας για τους άστεγους.

H αισθητή θερμοκρασία κυμαίνεται κάτω των -45 βαθμών κελσίου στις μεσοδυτικές πολιτείες, ενώ ο χιονιάς κινείται ανατολικά, όπου ο υδράργυρος έχει βουτήξει πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και στις βορειανατολικές πολιτείες.

Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων για αύξηση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο δεν φαίνεται να παρηγορεί τους πολίτες, καθώς θα επιμείνουν οι θυελλώδεις άνεμοι και ο υδράργυρος θα παραμείνει γύρω στους -34 βαθμούς κελσίου.

«Σήμερα το πρωί, καταγράφηκαν ορισμένες από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στο βορειότερο τμήμα των μεσοδυτικών πολιτειών», ενώ επιμένει το επικίνδυνο ψύχος, δήλωσε ο Άντριου Όρισον, ένας μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στο Ρόιτερς.

Στη Μινεσότα και το Μίσιγκαν, ο υδράργυρος προβλέπεται να πέσει στους -29 βαθμούς κελσίου και στη Βόρεια Ντακότα στους -34 βαθμούς, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Οι συνθήκες βαρυχειμωνιάς μετατοπίζονται στα ανατολικά, μεταξύ άλλων στη Μασαχουσέτη, τη Νέα Υόρκη και την Πενσιλβάνια. Στη Βοστόνη, ο υδράργυρος θα πέσει στους -21 βαθμούς κελσίου.

«Το πρωινό σήμερα είναι το χειρότερο από τα χειρότερα σε σχέση με το κρύο» είπε ο Όρισον.

Καμινέτα ζεσταίνουν τις ράγες των τρένων…

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα πάγωσαν, το θερμόμετρο σε κάποιες περιοχές έδειξε και -54 βαθμούς, όμως και πάλι η κλισέ δημοσιογραφική φράση: «παρέλυσε η χώρα» δεν ταιριάζει, ειδικά σε πολιτείες όπως το Σικάγο.

Οι αρχές εκεί έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα ακόμα και με τρόπους που είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Για παράδειγμα βάζουν φωτιά στις ράγες των τρένων.

Η Metra, το σύστημα των αμερικανικών σιδηροδρόμων, τοποθετεί ειδικά καμινέτα με γκάζι κατά μήκος των γραμμών του τρένου προκειμένου να μην παγώσουν και διακοπούν τα δρομολόγια.

Σε πολλές περιπτώσεις όταν το θερμόμετρο δείξει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, οι ράγες συστέλλονται και μικραίνουν και ειδικά στα σημεία που διακλαδώνονται στην κυριολεξία απομακρύνονται η μια από την άλλη και μόνο ζεσταίνοντας το μέταλλο αυτό δεν συμβαίνει, επομένως και αποτρέπεται ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος.