Ακόμη μία ανήλικη, θύμα της «Μπλε Φάλαινας» - Το διαδικτυακό παιχνίδι που οδηγεί παιδιά στην αυτοκτονία

Το τελευταίο θύμα είναι ένα 13χρονο κορίτσι που βρέθηκε νεκρό στο κρεβάτι του στα Άδανα της νότιας Τουρκίας. Η Emine Karadag, όπως άλλα 16 κορίτσια, αυτοκτόνησε με την καραμπίνα του πατέρα της παίζοντας το διαδικτυακό παιχνίδι αυτοκτονίας «Μπλε Φάλαινα».

Η έφηβη, σύμφωνα με την Daily Mail, άφησε ζωγραφιές με φάλαινες και μία λίστα με 25 πράγματα που ήθελε να κάνει πριν πεθάνει, μαζί με οδηγίες του παιχνιδιού, που ενθαρρύνει τους παίκτες να αυτοκτονήσουν.

Τι είναι όμως το παιχνίδι «Blue whale Challenge» που ξεκίνησε από τη Ρωσία και σκορπά το θάνατο;

Όλα ξεκίνησαν από τη Ρωσία αν και σύντομα η εθιστική αυτή τρέλα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Πίσω από αυτό το, λεγόμενο παιχνίδι, βρίσκονται άτομα που ζητούν από τους νέους, οι οποίοι αποφασίζουν να λάβουν μέρος, να αγοράσουν όπλα και διάφορα αιχμηρά αντικείμενα και στη συνέχεια να κάνουν μία σειρά από πράγματα επικίνδυνα για τη ζωή τους.

Η στρατηγική των 50 ημερών

Η «μπλε φάλαινα», που ξεκίνησε από την Ρωσία, φτιάχτηκε από έναν νεαρό που , όπως είπε, ήθελε να καθαρίσει την κοινωνία από «βιολογικά απόβλητα». Το παιχνίδι, έχει μία συγκεκριμένη «στρατηγική» που διαρκεί 50 ημέρες. Στο τέλος των 50 ημερών δίνεται η εντολή  για την τελευταία δοκιμασία που είναι η αυτοκτονία.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο έφηβος υποβάλλεται σε έναν ψυχολογικό «πόλεμο» που οδηγεί μαθηματικά στην απόγνωση. «Παίζει» με το μυαλό όσων συμμετέχουν με απαισιοδοξία, μίσος, δυστυχία, κατάθλιψη και κούραση. Οι οδηγίες για τις σκοτεινές αποστολές δίνονται από ανώνυμους «game masters» μέσω συγκεκριμένων ιστοτόπων. Οι συμμετέχοντες επιβραβεύονται με πόντους για την συμμετοχή τους στις επικίνδυνες δραστηριότητες. Αν αρνηθούν προχωρούν σε απειλές και εκβιασμούς. Με λίγα λόγια αν μπει ένα παιδί σε αυτή τη διαδικασία, αν αποφασίσει να συμμετέχει σε αυτό το αυτοκαταστροφικό παιχνίδι, φροντίζουν να την ολοκληρώσει.

«Χαράκωμα»

Πήρε το όνομα «μπλε φάλαινα» γιατί ένα από τα πράγματα που ζητούν από τα παιδιά είναι να χαράξουν μία φάλαινα στο χέρι τους με μαχαίρι. Τα σύμβολα της φάλαινας και του μπλε χρώματος έχουν βιβλικές αναφορές. Η φάλαινα συμβολίζει τον αιώνιο θάνατο και είναι αναφορά στο βιβλικό κήτος που κατάπιε τον Ιωνά, ενώ το μπλε χρώμα συμβολίζει την απελπισία.

«Βιολογικά απόβλητα»

Σε μια ανατριχιαστική συνέντευξη που παραχώρησε, ο 21χρονος Ρώσος Philipp Budeiki γνωστός και με το όνομα Philipp Lis (αλεπού), εμπνευστής του παιχνιδιού, ρωτήθηκε για το αν πράγματι ώθησε αυτά τα κορίτσια στην αυτοκτονία. «Ναι», παραδέχεται «πράγματι αυτό έκανα. Μην ανησυχείτε, θα τα καταλάβετε όλα. Όλοι θα καταλάβουν», σημειώνει και συνεχίζει «πέθαναν ευτυχισμένα. Τους έδωσα αυτό που δεν είχαν στην πραγματική ζωή: ζεστασιά, κατανόηση και επαφή… Υπάρχουν οι άνθρωποι και υπάρχουν και τα βιολογικά απόβλητα. Εκείνοι που δεν αντιπροσωπεύουν καμιά αξία για την κοινωνία. Που προκαλούν ή θα προκαλέσουν μόνο ζημιά στην κοινωνία. Καθάριζα την κοινωνία από τέτοια άτομα.   Είχα αυτή την ιδέα για πέντε χρόνια. Ήταν αναγκαίο να ξεχωρίσω τα φυσιολογικά άτομα από τα βιολογικά σκουπίδια».

Να σημειωθεί ότι Budeiki  που κρατείται στις φυλακές, λαμβάνει σωρηδόν ερωτικές επιστολές από νεαρά κορίτσια που δηλώνουν ερωτευμένες μαζί του.