Ακήρυχτος πόλεμος Ιράν - Ισραήλ - Ξεκίνησαν οι πρώτες μάχες - Πεδίο βολής η Συρία

Σε επιδεινούµενη κλιµάκωση, βρίσκονται οι σχέσεις Ιράν – Ισραήλ, με την Τεχεράνη και το Τελ Αβίβ να εκτοξεύουν πυραύλους, φραστικά πυρά αλλά και απειλές για ολοκληρωτικό αφανισµό του αντιπάλου.

Κρίνοντας από τις κορώνες που ανταλλάσσουν µεταξύ τους ως «πυρά» τα τελευταία 24ωρα Ισραηλινοί και Ιρανοί, θα υπέθετε κανείς ότι ο πόλεµος… ξεκίνησε και προµηνύεται ολοκληρωτικός.

Η κόντρα ανάµεσα στο Τελ Αβίβ και την Τεχεράνη ξεχωρίζει, ίσως ως η µοναδική… αδιαπραγµάτευτα εχθρική εστία έντασης σήµερα στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.

Η ιρανική πολεµική αεροπορία δηλώνει από την πλευρά της «έτοιµη να εξαλείψει» το Ισραήλ από προσώπου γης. Οι Ισραηλινοί από την άλλη προειδοποιούν ότι «θα πλήξουν οιονδήποτε επιχειρήσει να τους βλάψει».

Εν τω µεταξύ, οι µάχες έχουν ήδη ξεκινήσει µε πεδίο δοκιµών το έδαφος της Συρίας αλλά και τα Υψίπεδα του Γκολάν (που αποτελούν συριακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή).

Ισραηλινά µαχητικά βοµβαρδίζουν σχεδόν καθηµερινά τα τελευταία 24ωρα στρατιωτικούς στόχους εντός της Συρίας, πλήττοντας θέσεις όπου λέγεται ότι βρίσκονται Ιρανοί κοµάντος αλλά και κάποια από τα συστήµατα αεράµυνας του καθεστώτος Ασαντ (πολλά από τα οποία σηµειώνεται ότι έχουν δοθεί στις δυνάµεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από τη Ρωσία).

Από τους βοµβαρδισµούς των τελευταίων 24ώρων καταγγέλλεται ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άτοµα κοντά στη ∆αµασκό, σύµφωνα µε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων.

Οι Ρώσοι είναι…εκεί

Υπενθυµίζεται ότι Ρώσοι, Ιρανοί και ο Ασαντ εµφανίζονται να λειτουργούν ως «κοινό µέτωπο» σήµερα στη Συρία.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάµεις IDF έκαναν γνωστό, µε αναρτήσεις τους στο Twitter, ότι έβαλαν στο στόχαστρο τις προηγούµενες ηµέρες τουλάχιστον τέσσερις «ιρανικούς» και άλλους έξι συριακούς στρατιωτικούς στόχους κοντά στη ∆αµασκό. Υποστηρίζουν ότι έπληξαν ιρανικές εγκαταστάσεις συλλογής πληροφοριών και στρατιωτικής εκπαίδευσης, αποθήκες πυροµαχικών αλλά και συστήµατα της συριακής αεράµυνας, τα οποία «βάλλουν κατά των πολεµικών αεροσκαφών του Ισραήλ», όπως καταγγέλλει η ισραηλινή ηγεσία.

Το Τελ Αβίβ κατηγορεί, επίσης, τους Ιρανούς ότι εκτόξευσαν ρουκέτα από το έδαφος της Συρίας µε στόχο χειµερινό θέρετρο στα Υψίπεδα του Γκολάν, ρουκέτα η οποία όµως αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράµυνα.