Βρετανία: Το μωρό μπορεί να περιμένει. Προηγείται το... Brexit

Η Σιντίκ, ανιψιά του πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές, θα μεταβεί στη Βουλή των Κοινοτήτων με αναπηρικό αμαξίδιο και συνοδό τον σύζυγό της Κρις

Η βουλευτίνα των Εργατικών Τούλιπ Σιντίκ ανέβαλε την καισαρική επέμβαση στην οποία επρόκειτο να υποβληθεί αύριο Τρίτη, προκειμένου να βρίσκεται στο κοινοβούλιο και να ψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit.

Η Σιντίκ, που είναι και ανιψιά της πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα, είπε ότι ανέβαλε την καισαρική για δύο ημέρες και σκοπεύει να πάει στη Βουλή των Κοινοτήτων με αναπηρικό αμαξίδιο, με τη βοήθεια του συζύγου της, Κρις.

«Αν ο γιος μου έρθει στον κόσμο μια ημέρα αργότερα απ’ ό,τι μας έχουν συμβουλεύσει οι γιατροί, αλλά σε έναν κόσμο που θα προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες για μια σταθερή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, τότε αξίζει τον κόπο να αγωνιστώ», δήλωσε η 36χρονη πολιτικός.

Συνήθως, οι βουλευτίνες που διανύουν τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους ή έχουν μόλις γεννήσει μπορούν να βασιστούν σε ένα άτυπο σύστημα «αδελφοποίησης»: κάποιος από τους βουλευτές του αντίπαλου κόμματος, κατόπιν συμφωνίας, δεν ψηφίζει ώστε να “εξισορροπηθεί” το αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει διαπραγματεύσεις και τη σύμφωνη γνώμη των Whip, των στελεχών των κομμάτων που επιβάλουν την κομματική πειθαρχία.

Η Σαντίκ είπε στην εφημερίδα Evening Standard ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο σύστημα αυτό. Τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρος τους Συντηρητικού κόμματος Μπράντον Λιούις δεν είχε τηρήσει τη δέσμευση που είχε αναλάβει απέναντι στην Τζο Σουίνσον, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Στη συνέχεια όμως ζήτησε συγγνώμη και έκανε λόγο για «λάθος».

«Αν το σύστημα δεν τηρηθεί, δεν θα μπορώ να κάνω τίποτα», εξήγησε η Σαντίκ.