Διαδηλωτής των «κίτρινων γιλέκων» νεκρός στο Βέλγιο - Χτυπήθηκε από φορτηγό

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα διαδηλωτή που συμμετείχε στο κίνημα των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων» στο Βέλγιο το βράδυ της Παρασκευής,  σε αυτοκινητόδρομο του Βελγίου, όπως μετέδωσαν βελγικά ΜΜΕ.  Ο άνδρας χτυπήθηκε από φορτηγό και υπέκυψε στον αυτοκινητόδρομο ο οποίος συνδέει τη Λιέγη με την ολλανδική πόλη Μάαστριχτ. 

Είναι ο πρώτος θάνατος στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» από την έναρξη των κινητοποιήσεων, στα μέσα Νοεμβρίου. Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες περί τις 19:00 τοπική ώρα, (20:00 ώρα Ελλάδας).

Το θύμα,  χτυπήθηκε από βαρύ φορτηγό που προσπάθησε να διαπεράσει οδόφραγμα των διαδηλωτών, καθώς ο οδηγός «δεν τον είχε δει», όπως ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα L’Avenir. Υπέκυψε επιτόπου.

Ο οδηγός του φορτηγού τέθηκε υπό κράτηση κι θα υποβληθεί σε εξετάσεις αλκοολαιμίας. Στη διαδήλωση, όχι μακριά από τα σύνορα Βελγίου-Ολλανδίας, συμμετείχαν περίπου 30 διαδηλωτές.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», που εμφανίστηκε στη Γαλλία τη 17η Νοεμβρίου 2018, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν, πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε στο Βέλγιο, ειδικά στη γαλλόφωνη περιφέρεια της Βαλονίας.

Την 30ή Νοεμβρίου, σε μια διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 πολίτες στις Βρυξέλλες, ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια με δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας να πυρπολούνται, ενώ την 8η Δεκεμβρίου, η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 400 συλλήψεις σε άλλη συγκέντρωση στη βελγική πρωτεύουσα.