Αναχωρεί από την Τουρκία ο Μπόλτον - Ανέφικτη η συνάντηση με τον Ερντογάν

Εκτάκτως αναχώρησε από την Άγκυρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, μετά την άρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τον συναντήσει σήμερα, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah. Διευκρινίστηκε ωστόσο, ότι ο Μπόλτον δεν θεώρησε ότι ο Ερντογάν τον «σνόμπαρε», καθώς δεν είχε «επισημοποιηθεί» κάποια μεταξύ τους συνάντηση, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που είχε ταξιδέψει μαζί του στη τουρκική πρωτεύουσα.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Ερντογάν αρνήθηκε να συναντήσει τον Μπόλτον, ενοχλημένος για τις δηλώσεις του τελευταίου για τους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας. «Δεν είναι ανάγκη» να υπάρξει συνάντηση με τον σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, είπε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επικαλούμενος το «βαρύ» πρόγραμμά του.

Προηγουμένως ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει ότι η χώρα είναι έτοιμη για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στον Μπόλτον που σε δηλώσεις του είχε ουσιαστικά ζητήσει κάθε τουρκική δράση στην περιοχή να είναι σε πλήρη αρμονία με τις κινήσεις των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπόλτον στάθηκε στο ζήτημα των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη κακομεταχείριση τους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, είπε επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι παρά την ξεκάθαρη συμφωνία με τον Τραμπ, στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης «λένε διαφορετικά πράγματα». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέκρινε επίσης τις ΗΠΑ ότι καθυστερούν στο ζήτημα της Μαντζίμπ, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα» ότι οι Κούρδοι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα περιέγραψε το PKK και το YPG ως «ένα και το αυτό».

Άσκησε δε, κριτική στον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας για τα σχόλια που πραγματοποίησε ενώ βρισκόταν στο Ισραήλ, τα οποία χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό λάθος». «Δεν θεωρούμε ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει στρατιωτική δράση που δεν θα είναι πλήρως συντονισμένη και συμφωνημένη με τις ΗΠΑ», ήταν η πρόσφατη δήλωση του Μπόλτον με την οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος έθεσε τις βάσεις της επίσκεψής του στην ‘Αγκυρα, στο πλαίσιο της οποίας είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον ομόλογό του Ιμπραϊμ Καλίν.