Βόμβα εναντίον τουριστών στην Αίγυπτο-Νεκροί τέσσερις επιβάτες του πούλμαν

Συναγερμός σήμανε στο Κάιρο, όταν ένα τουριστικό λεωφορείο εξερράγη, σκορπώντας τον θάνατο σε τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους έντεκα.

Η έκρηξη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώθηκε στη Νεκρόπολη της Γκίζας.

Λίγο αργότερα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας γνωστοποίησε ότι οι νεκροί είναι τουρίστες από το Βιετνάμ. Όσον αφορά τους τραυματίες, οι δέκα εξ αυτών είναι βιετναμέζοι τουρίστες, καθώς και ο οδηγός του λεωφορείου και ένας εκπρόσωπος ταξιδιωτικού γραφείου, που κατάγονται από την Αίγυπτο.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για αυτοσχέδιο μηχανισμό που ήταν κρυμμένος δίπλα σε ένα τοίχο σε δημοφιλή δρόμο και εξερράγη όταν πέρασε το τουριστικό λεωφορείο.

Σύμφωνα με το Sky News Arabia, τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σημαντικές τοποθεσίες στο Κάιρο και στις επαρχίες μπροστά από εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα.

Η έκρηξη προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα της Αιγύπτου, που διέταξε να ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα για να εντοπιστεί η ταυτότητα των δραστών.

Αυξήθηκαν οι επιθέσεις  

Nα σημειωθεί ότι στην Αίγυπτο, από το 2013, οπότε και ανετράπη ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, με στόχο κυρίως δυνάμεις ασφαλείας και εκκλησίες της χριστιανικής, κοπτικής μειονότητας. Ο τουρισμός, βασική πηγή εισοδήματος για τη χώρα, παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα σημάδια ανάκαμψης, αφού είχε πληγεί σοβαρά από την κρίση, μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011 και την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μόρσι.

Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν ενισχυμένα στις τουριστικές περιοχές.

Στις 31 Οκτωβρίου 2015, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στους 224 επιβάτες ενός ρωσικού αεροσκάφους που μετέφερε Ρώσους τουρίστες, μετά την απογείωσή του από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, στο νότιο Σινά, στην Ερυθρά Θάλασσα.