«Φωτιά» στα Βαλκάνια από την απόφαση του Κοσόβου να αποκτήσει στρατό

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Σερβίας, και εξαιτίας της έγκρισης στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου  νομοσχεδίου που μετατρέπει τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας σε κανονικό στρατό. Απόφαση που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Το Βελιγράδι χαρακτήρισε την απόφαση «άμεση απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «ιστορική» απόφαση.

Ο νόμος εγκρίθηκε με 107 ψήφους επί 120 βουλευτών, με τους βουλευτές της σερβικής μειονότητας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, καθώς η σερβική μειονότητα εκφράζει φόβους ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της.

Δεν πείθουν οι διαβεβαιώσεις

«Είναι σαφές ότι η Πρίστινα δεν θέλει την ειρήνη», δήλωσε ο ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου Γκόραν Ράκιτς, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντίναϊ ότι ο στρατός «δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ εναντίον τους (της σερβικής μειονότητας)». «Στο εξής, ο σερβικός στρατός θα έχει έναν εταίρο, τον στρατό του Κοσόβου, στην ειρηνευτική διαδικασία και σύντομα θα αρχίσουμε να υπηρετούμε ο ένας πλάι στον άλλο», υποστήριξε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε χθες Παρασκευή «όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση». Ωστόσο,ο ίδιος σε ανακοίνωσή του νωρίτερα ο είχε δηλώσει πως  ανησυχεί» για αυτήν την απόφαση του Κοσόβου

«Η απόφαση 1244 του 1999 είναι το μόνο νόμιμο πλαίσιο για μια διεθνή παρουσία ασφαλείας» στο Κόσοβο και η δύναμη του ΝΑΤΟ KFOR έχει την ευθύνη για την εγγύηση «ενός ασφαλούς περιβάλλοντος» στη χώρα αυτή, υπενθύμισε

«Κατά συνέπεια, οποιοσδήποτε περιορισμός της ευθύνης της KFOR στην εκπλήρωση των υπευθυνοτήτων της όσον αφορά την ασφάλεια θα ήταν ασύμβατος με αυτήν την απόφαση», προειδοποίησε ο Γκουτέρες.

Η Ρωσία στηρίζει τους Σέρβους

Μετά την σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τη Σερβία, ζήτησε τη διεξαγωγή δημόσιας συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ο Σέρβος πρόεδρος ενδέχεται να παρευρεθεί, σύμφωνα με διπλωμάτη, ο οποίος διευκρίνισε ότι ευρωπαϊκές χώρες φάνηκαν επιφυλακτικές στην ιδέα της διεξαγωγής μιας δημόσιας συνόδου.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ από τον Οκτώβριο είχαν ζητήσει από τον Αντόνιο Γκουτέρες να προετοιμάσει μια στρατηγική για τον τερματισμό της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια παρουσίας.

Ωθούμενες από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη οικονομική συμβολή στον ΟΗΕ, δείχνουν όλο και περισσότερο τη βούλησή τους να τελειώνουν με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν πλέον, σύμφωνα με αυτές, λόγο ύπαρξης.