Εν αναμονή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της Τερέζα Μέι - Η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο

Περί τις 23.00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ξεκίνησε στις 20.00 επί της πρότασης μομφής προς το πρόσωπο της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι “πολύ πολύ άσχημη” για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε απόψε στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές, όπως ανέφερε ένας βουλευτής που ήταν παρών στη συνάντηση αυτή. Η Μέι τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, καθιστώντας σαφές ότι προτίθεται να εξαντλήσει τη θητεία της και να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε.

Το πρωί, η Τερέζα Μέι με διάγγελμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να αμφισβητήσει την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τους Συντηρητικούς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον 200 Βρετανοί βουλευτές δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την Τερέζα Μέι.
Νωρίτερα, το BBC είχε δημοσιεύσει άρθρο, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε εξασφαλίσει 158 ψήφους στο κοινοβούλιο. Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία στην πράξη, τότε η Τερέζα Μέι θα βγει αλώβητη από τη διαδικασία της πρότασης μομφής εναντίον της και θα συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει, οδηγώντας τη Βρετανία στο Brexit.
Τζέρεμι Κόρμπιν

Η Μέι θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον 158 βουλευτών σε σύνολο 315 Συντηρητικών για να ξεπεράσει την πρόταση μομφής. Εάν τα καταφέρει, η θέση της στην ηγεσία του κόμματος θα είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι κανονισμοί των Συντηρητικών δεν επιτρέπουν άλλη αμφισβήτηση της ηγεσίας πριν περάσει αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη της κυβέρνησης, εάν καταψηφιστεί η Μέι θα πρέπει να παγώσει και η διαδικασία του Brexit καθώς η εκλογή νέου ηγέτη του κόμματος- και επομένως και πρωθυπουργού- δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

 

Παρακολουθήστε LIVE τη συζήτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, όπου οι τόνοι είναι ιδιαιτέρως αυξημένοι: