Τρόμος πάνω από το Στρασβούργο. Ποιος είναι ο τρομοκράτης- Άφησε πίσω του νεκρούς αν και ήταν υπό παρακολούθηση

Τριακόσιοι πενήντα αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό αναζητώντας τον- τραυματισμένο- δράστη της χθεσινοβραδυνής επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, στην οποία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δώδεκα τραυματίστηκαν.

Ο δράστης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι Γάλλος υπήκοος, με καταγωγή από το Μαρόκο και το όνομά του είναι Σερίφ Σεκάτ, ενώ η φωτογραφία του άρχισε να κυκλοφορεί στα ΜΜΕ

Πριν διαφύγει, τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Κατά το επιτελείο, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

Υπό παρακολούθηση

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ,  ο δράστης της επίθεσης στην αγορά είναι «γνωστός» στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν είχε ποτέ μέχρι χθες εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης. Είχε καταδικαστεί τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης, ανέφερε ο Κριστόφ Καστανέρ. Έχει φάκελο fiché S, συντομογραφία του όρου Sûreté de l’Etat, συγκαταλεγόταν δηλαδή στις λίστες ατόμων που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Μεγαλωμένος στο Στρασβούργο, 29 ετών, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα που διενεργείται στο Γαλλικό Πρακτορείο.  Ωστόσο κατάφερε να διαφύγει.  Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν και χειροβομβίδες 

Αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού

Η γαλλική κυβέρνηση εξάλλου αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών στο πλαίσιο του σχεδίου Vigipirate μετά την επίθεση, συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε πλέον να μετακινήσει (το επίπεδο επαγρύπνησης) στο “συναγερμός για επίθεση”, με την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κτίριο της νομαρχίας.

Θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, οι αρχές θα απαγορεύσουν όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην πόλη του Στρασβούργου για να διευκολυνθεί η επιχείρηση των αρχών για τη σύλληψη του δράστη. Όλα τα σχολεία στην πόλη θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι εάν το επιθυμούν, πρόσθεσε.

Τι είπαν οι Έλληνες που βρέθηκαν εκεί

Μεταξύ των πολιτών που βρίσκονταν  στην πλατεία Κλεμπέρ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση ήταν και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με άλλους τρεις Ελληνες. Οπως είπε στο protothema.gr η αστυνομία οδήγησε τον ίδιο μαζί με περίπου τριάντα άτομα, στο πίσω μέρος μιας καφετέριας. Μαζί με τον κ.Ανδρουλάκη βρίσκονται άλλοι τρεις Ελληνες – όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Στην ίδια περιοχή βρισκόταν και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος, όπως ενημέρωσε μέσω Twitter, πρόλαβε να αποχωρήσει πριν αποκλειστούν οι δρόμοι από την αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι δεν επικράτησε πανικός.