Σε κατάσταση πολιορκίας. Το Παρίσι περιμένει τα Κίτρινα Γιλέκα

Περίπου 90.000 αστυνομικοί έχουν πάρει θέσεις μάχης σ’ ολόκληρη τη Γαλλία , εκ των οποίων 8.000  και 12 θωρακισμένα οχήματα μόνον στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου είναι κλειστός ο πύργος του Άιφελ, ενώ έχουν κατεβάσει ρολά η Όπερα Γκαρνιέ, το Λούβρο και άλλα μουσεία καθώς και σταθμοί του μετρό.

Από αέρος, ένας μεγάλος αριθμός drones είναι στη διάθεση της αστυνομίας.

Νεκρή πόλη θυμίζει σήμερα το Παρίσι εν αναμονή της τέταρτης -και όπως πολλοί φοβούνται σκληρότερης έως τώρα – διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» για το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, ενώ μεγάλα ακριβά καταστήματα, όπως του οίκου Louis Vuitton προστατεύουν τις βιτρίνες τους με σιδερένιες πλάκες.

Εργάτες καλύπτουν τις βιτρίνες καταστημάτων στη λεωφόρο Champs Elysees (Φωτογραφία: ΑΡ)
Εργάτες καλύπτουν τις βιτρίνες καταστημάτων στη λεωφόρο Champs Elysees (Φωτογραφία: ΑΡ)

Συνελήφθησαν ήδη 317 άτομα

Ήδη, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η νέα προγραμματισμένη κινητοποίηση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» τέθηκαν 317 άτομα υπό κράτηση, τα περισσότερα στο Παρίσι, σύμφωνα με τη Figaro. Πολλοί εξ’ αυτών έφθασαν στην πρωτεύουσα από άλλες περιοχές.Στην κατοχή  τους βρέθηκαν μάσκες, σφενδόνες, σφυριά, ή ακόμη και κομμάτια πλακόστρωτου οδών, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ορισμένα ριζοσπαστικοποιημένα στοιχεία θα προσπαθήσουν να κινητοποιηθούν. Κάποια πολύ βίαια άτομα θέλουν να λάβουν μέρος», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ. Κι ορκίστηκε ότι το κράτος θα δείξει «μηδενική ανοχή» στη βία.

Αυστηροί έλεγχοι

Με ραντεβού συνάντησης σε ορισμένα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, σιδηροδρομικούς σταθμούς (St. Lazare) ή πόρτες του Παρισίου, όπως η Μαγιό (porte Maillot), έχουν ήδη φθάσει από τα ξημερώματα τα πρώτα «κίτρινα γιλέκα», που τούς υποδέχθηκαν για ελέγχους οι αστυνομικοί, προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς στο κέντρο. Οι Αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούν έρευνες για επικίνδυνα αντικείμενα στις παρυφές των σημείων συνάντησης των διαδηλωτών που θα συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας θέλουν να αποτρέψουν μια επανάληψη των βίαιων επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου με τους βανδαλισμούς στην Αψίδα του Θριάμβου, τις επιθέσεις κατά αστυνομικών και τις πυρπολήσεις οχημάτων, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη στη Γαλλία και σε ολάκερον τον πλανήτη.

«Όπως σχολίασε ο γενικός διευθυντής της χωροφυλακής Ρισάρ Λιζουρέ, ένας «άνευ προηγουμένου» μηχανισμός έχει τεθεί σε λειτουργία.

Θωρακισμένα έχουν να εμφανιστούν στους δρόμους του Παρισιού από τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στα φτωχά, υποβαθμισμένα προάστια το 2005.

Για σήμερα, πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, ή ακόμη καλλίτερα εάν μπορούν να αναβάλλουν το ταξίδι τους.

12 τεθωρακισμένα έχουν επιστρατευτεί στο Παρίσι για τις σημερινές κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» (Φωτογραφία: Ruptly)
12 τεθωρακισμένα έχουν επιστρατευτεί στο Παρίσι για τις σημερινές κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» (Φωτογραφία: Ruptly)

Η…«γέννηση ενός τέρατος»

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση έκανε έκκληση στο δημοκρατικό συναίσθημα των πολιτών της, εκφράζοντας την ανησυχία της για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων: «κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είδαμε τη γέννηση ενός τέρατος, που ξέφυγε από τον έλεγχο των γενητόρων του», δήλωσε ο Καστανέρ, χαρακτηρίζοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που ενώ ξεπήδησε από τις μεσαίες και χαμηλού εισοδήματος τάξεις, το έχουν αγκαλιάσει πλέον πολλά άλλα στρώματα της κοινωνίας, όπως οι μαθητές Λυκείου.

Σύμφωνα δε, με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way το 68% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Αντιπροσωπεία του κινήματος που συναντήθηκε χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης τους διαβεβαίωσε «πως έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης».

«Ο πρωθυπουργός μας άκουσε και υποσχέθηκε να διαβιβάσει τα αιτήματά μας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα πλέον αναμένουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ένας από τους εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Μπενζαμέν Κοσί.

Κίτρινα γιλέκα αναρτημένα στα μπαλκόνια πολυκατοικίας στη Μασσαλία σε ένδειξη συμπαράστασης προς το κίνημα διαμαρτυρίας (Φωτογραφία: ΑΡ)
Κίτρινα γιλέκα αναρτημένα στα μπαλκόνια πολυκατοικίας στη Μασσαλία σε ένδειξη συμπαράστασης προς το κίνημα διαμαρτυρίας (Φωτογραφία: ΑΡ)

Διάγγελμα Μακρόν

Τηρώντας μια σιωπηλή στάση κατά τις προηγούμενες ημέρες, ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του με διάγγελμα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πληθύνει τα μηνύματα υπέρ μίας αλλαγής της κυβέρνησης, ή ακόμη και απομάκρυνσης του Μακρόν, ο οποίος ήδη έχει πέσει στην εκτίμηση των πολιτών, οι οποίοι όλο και συχνότερα τον κατηγορούν πως είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων».