Ο φόβος των Ταλιμπάν επιστρέφει στο Αφγανιστάν. Αδιέξοδο, δεκαεπτά χρόνια μετά...

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι Ταλιμπάν να επιστρέψουν (στην εξουσία) και να επιτρέψουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να εγκατασταθούν» στην αφγανική επικράτεια». Τους φόβους του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τον υψηλό αριθμό  απωλειών, τον τελευταίο καιρό, στις τάξεις των σωμάτων ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν.

«Είναι ανάγκη το «χαλιφάτο που απώλεσε το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά) στο Ιράκ και στη Συρία να μην επανιδρυθεί στο Αφγανιστάν είπε  ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 29 χωρών μελών του NATO στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Και τόνισε:«Πρέπει να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών αποφεύγοντας το ενδεχόμενο το Αφγανιστάν να μετατραπεί σε πλατφόρμα για τους τρομοκράτες που ηττήθηκαν στο Ιράκ και στη Συρία»,

«Να συνεχίσει το ΝΑΤΟ»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της παρουσίας του NATO στη χώρα, μολονότι αυτό συνεπάγεται «υψηλό οικονομικό και ανθρώπινο κόστος», όπως αναγνώρισε, εκφράζοντας εξάλλου τη λύπη του για τις απώλειες που υπέστη η Συμμαχία τις τελευταίες εβδομάδες.

Το NATO διατηρεί 16.910 στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν, εντός των ορίων της αποστολής Resolute Support, με εντολή να εκπαιδεύουν, να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις αφγανικές δυνάμεις.

Τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στα τέλη Νοεμβρίου όταν πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός κοντά στην πόλη Γάζνι, στο κεντρικό τμήμα του Αφγανιστάν.

«Ανικανότητα»

Ο νέος επικεφαλής της USCENTCOM, του μεικτού διοικητηρίου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιβλέπει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, δήλωσε ότι τον ανησυχεί η ανικανότητα των αφγανικών δυνάμεων να προβάλλουν αποτελεσματική αντίσταση στους Ταλιμπάν, που υπολογίζεται ότι διαθέτουν περίπου 60.000 μαχητές στη χώρα αυτή.

Αν η κατάσταση όσον αφορά τη στρατολογία και την εκπαίδευσή τους δεν βελτιωθεί, οι αφγανικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τον τρέχοντα ρυθμό απωλειών, προειδοποίησε ο στρατηγός Μακένζι την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του.

Ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι περίπου 30.000 στελέχη των αφγανικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί αφότου ανέλαβαν το 2015 να εγγυώνται την ασφάλεια στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει επίσης πολύ βαρύ τίμημα. Πρόσφατη έκθεση της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (MANUA) έκανε λόγο για 2.798 νεκρούς και 5.252 τραυματίες μεταξύ των αμάχων μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, «επίπεδο που προκαλεί συναγερμό», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οικονομική υποστήριξη

«Μοιράζομαι την ανησυχία που προκαλεί ο υψηλός αριθμός των θυμάτων», αλλά συνέπεια δεν μπορεί να είναι «η μείωση της παρουσίας μας», αλλά απεναντίας «να φροντίσουμε εκείνοι στους οποίους προσφέρουμε την υποστήριξή μας» να μπορέσουν να «αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις ικανότητές τους και την ανθεκτικότητά τους», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του NATO.

Οι ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας εξέφρασαν εκ νέου τη «διαρκή δέσμευσή τους να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν μακροπρόθεσμα» με μια κοινή διακήρυξη ένδεκα σημείων.

Υποσχέθηκαν ιδίως «οικονομική και επιμελητειακή υποστήριξη» στις αφγανικές δυνάμεις, καθώς και «να ενισχύσουν τα μέσα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους για να εξαλείψουν την απειλή της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των αφγανών πολιτών και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν παραμένει σε αδιέξοδο, 17 χρόνια έπειτα από την επιχείρηση των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 με την οποία εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν από την εξουσία.

 

Προτεινόμενα για εσάς