Τρεις μήνες μετά... Η Ροτόντα του Καπιτωλίου υποδέχεται ξανά στις αγκάλες της τον 35ο επιφανή της άνδρα

Τελευταία φορά που το ένδοξο έθνος των Αμερικανών ήρθε αντιμέτωπο με μία εικόνα σαν την παραπάνω, ήταν μόλις τρεις μήνες πριν.

Όταν η κόρη του πρώην γερουσιαστή, του βουλευτή, του υποψήφιου προέδρου, αλλά και του ναυτικού, του αεροπόρου, του συζύγου, του πολεμιστή, και φυλακισμένου, Τζον ΜακΚέιν, αποχαιρετούσε τον πατέρα της με δάκρυα στα μάτια, στη Ροτόντα του Καπιτωλίου, την 31η Αυγούστου 2018.

Το φέρετρο του Τζον ΜακΚέιν στη Ροτόντα του Καπιτωλίου της Ουάσινγκτον, 31 Αυγούστου 2018 (Φωτογραφία: MORRY GASH/AFP/Getty Images)

 

Μαζί της, ολόκληρη η Αμερική αποχαιρετούσε τον ήρωά της, το “λιοντάρι” της. Εκείνον που μέχρι το τέλος, στάθηκε όρθιος για να υπηρετήσει την πατρίδα. Παρά το σημαδεμένο από τις ουλές κρανίο του και κόντρα στα πιστεύω της (ομοϊδεάτισσας, ρεπουμπλικανικής) διακυβέρνησης Τραμπ, με τα οποία δήλωσε αντίθετος.

Λίγα λευκά τριαντάφυλλα στο αδειανό έδρανό του στην αίθουσα της Γερουσίας, ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής για τον άνθρωπο που την υπηρέτησε πιστά επί τριάντα χρόνια.

Τα λόγια ωστόσο των επικήδειων λόγων στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον όπου μεταφέρθηκε την επομένη η σορός του, ήταν βάλσαμο για τις ψυχές. Όσων αγάπησε, και όσων τον αγάπησαν.

Για «την εικόνα των σπουδαίων ανδρών που ζει στην ψυχή του καθενός» έκανε λόγο η Μέγκαν ΜακΚέιν με τους θουκιδίδειους στίχους από τον “Περικλέους Επιτάφιο” να πλημμυρίζουν την αίθουσα του Ναού και να απαλύνουν τον πόνο από τον χαμό ενός άνδρα επιφανή.

«Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος» 

Τρεις μήνες μετά, η Ροτόντα υποδέχεται στις αγκάλες της έναν άλλο επιφανή άνδρα. Τον 41ο Πρόεδρο της χώρας, τον Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους.

(Reuters)

 

“Άνθρωπος προικισμένος με ευγένεια χαρακτήρα” και “ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσε να επιθυμήσει ένας γιος ή μια κόρη” όπως έγραφε η ανακοίνωση του γιου του, Τζορτζ Μπους του νεότερου, για τον εκλιπόντα, εξ ονόματος όλων αδερφών του των παιδιών του.

Ένας πιστός σύζυγος και σύντροφος μιας ολάκερης ζωής, που δεν ξεχνούσε ποτέ να καληνυχτίσει την αγαπημένη του Μπάρμπαρα με την πιο αγνή και τρυφερή ένδειξη του έρωτά του, με ένα καθημερινό “σ΄αγαπώ” πριν κοιμηθούν αγκαλιά.

Ο 41ος Πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται από το βράδυ της 30ής Νοεμβρίου και πάλι σε αυτήν την αγκαλιά, την οποία αποχωρίστηκε μόλις για επτάμισι μήνες. Δεν άντεξε παραπάνω μακριά από τον άνθρωπο με τον οποίο απέκτησε έξι παιδιά και με τον οποίο έζησε μαζί για 73 χρόνια.

Οι οικείοι του θα πρέπει να αντέξουν τον πόνο της απώλειας, όπως εκείνος αντικατοπτρίζεται βουβός στα πρόσωπά τους κατά την έλευση του φέρετρου στο Καπιτώλιο.

(Reuters)

Το ίδιο και ένα ολόκληρο έθνος, που έχασε έναν ευπατρίδη, από εκείνους που δεν ξαναγεννιούνται. Εκείνον που δήλωνε “υπηρέτης” του έθνους, απαγάγοντας σε κινητήριο μοχλό ζωής την χείρα βοηθείας προς τον συνάνθρωπο.

Το Καπιτώλιο, όσο περήφανα στέκει στην κορυφή του λόφου του Καπιτωλίου στο Capitol Hill, στο σημείο που χαρακτηρίστηκε σαν “το βάθρο που περιμένει το μνημείο του”, άλλο τόσο περήφανο “νιώθει” που ξαναϋποδέχεται τους “επιφανείς άνδρες”.

(Reuters)

 

Στην προκειμένη περίπτωση, τον νεότερο αεροπόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, εκείνον που επιβίωσε της πτώσης του αεροπλάνου του το οποίο καταρρίφθηκε το 1944 από τους Ιάπωνες πάνω από τον Ειρηνικό, τον μετέπειτα βουλευτή επί δύο θητείες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον πρεσβευτή της Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη επί Νίξον, τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Κίνα επί Φoρντ, τον διευθυντή της CIA, τον διεκδικητή στη συνέχεια του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, τον άνθρωπο που υπηρέτησε επί 12 χρόνια τον Λευκό Οίκο, τα 8 στην Αντιπροεδρία επί Ρήγκαν, και τα 4 από το ανώτατο αξίωμα της χώρας με αφετηρία της Προεδρίας του την λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

 

Το προεδρικό ζεύγος αποτίει φόρο τιμής στον εκλιπόντα 41ο Πρόεδρο των ΗΠΑ (AFP/Getty Images)
Ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με τη Δεύτερη Κυρία, Κάρεν Πενς (Reuters)

 

Εκείνον, που όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε τον περασμένο Ιούλιο, έστω και για τους αντίθετους λόγους, σε πρόεκλογική του ομιλία για τις Ενδιάμεσες Εκλογές του Κογκρέσου ο Ντόναλντ Τραμπ, “ισοδυναμούσε” με “Χίλια σημεία φωτός” (Thousands Points of Light). Επηρεασμένος προφανώς από την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Τζορτζ Μπους “41” με την ίδρυση του διεθνή μη-κερδοσκοπικού, μη-κομματικού οργανισμού με την ονομασία “Points of Light”. 

(Reuters)

 

Η επιβλητική Ροτόντα αγκαλιάζει από χθες τον 35ο επιφανή άνδρα αυτής της χώρας, η σορός του οποίου βρίσκεται σε λαϊκό προσκύνημα στο κέντρο της αίθουσάς της (μεταξύ των οποίων και τέσσερις επιφανείς άνδρες που δεν κατείχαν ανώτατο κυβερνητικό αξίωμα ή θέση στρατιωτικού όπως προβλέπεται).

 

Η φωτεινή κοιτίδα αλληλεγγύης με το αίσθημα απόλυτης ταύτισης με το καθήκον που οφείλει να έχει ένας πολιτικός, βρίσκεται πλέον στον παράδεισο.

Από εκεί, όπου “ατενίζει” από ψηλά, το πλήθος κόσμου το οποίο αποτίει φόρο τιμής στο άψυχο, ένδοξο σώμα του για τρεις ημέρες, έως το πρωινό της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου, στη Ροτόντα του Καπιτωλίου. Στο καταλληλότερο μέρος, όπως έχει χαρακτηριστεί, για το “υστατο χαίρε” ενός λαού στους επιφανείς άνδρες του.

Στο μέρος, όπου υπηρέτησε για 8 χρόνια από την αίθουσα της Γερουσίας. Και εκεί, που το 1989 ορκιζόταν 41ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εκείνο το σημείο, που κάποτε κοίταξε, επίσης από ψηλά, με θλίψη και ανάμεικτα συναισθήματα μετά την αποχώρησή του από την ορκωμοσία του διαδόχου, και κατά 22 χρόνια νεότερό του, νικητή των Προεδρικών εκλογών του 1992.

Ήταν το 1993, στις 20 Ιανουαρίου, εκεί, στο Καπιτώλιο. Όταν ο 41ος Πρόεδρος παρέδιδε τη σκυτάλη στον 42o Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, αποχαιρετώντας για πάντα τον Λευκό Οίκο.

Με αυτήν την θλίψη του “αποχαιρετισμού” να παραμένει ίδια. Διαχρονικά και σε όλες τις στιγμές της μάταιης τούτης ζωής.

 

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, ημέρα εθνικού πένθους, η σορός του Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους θα μεταφερθεί στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον. Και από εκεί στην  στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου στο Τέξας όπου θα παραμείνει μέχρι την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου. Αυτοκινητοπομπή θα μεταφέρει τη σορό του στην Προεδρική Βιβλιοθήκη George H.W. Bush στο Τέξας, όπου θα ενταφιαστεί δίπλα στην πολυαγαπημένη του Μπάρμπαρα και την μικρή κόρη του, Ρόμπιν, που έφυγε από τη ζωή το 195 σε ηλικία μόλις 3 ετών.

 

Ακολουθεί η λίστα με τους 35 επιφανείς άνδρες που εκτέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα στην Ροτόντα του Καπιτωλίου (Aρχείο της Βουλής των Αντιπροσώπων):

  • 31* ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι (πρώην, εν ενεργεία ή εκλεγμένοι Πρόεδροι, και μέλη του Κογκρέσου) και αρχηγοί στρατιωτικών δυνάμεων  (συμπεριλαμβανομένου του George H. W. Bush (December 3–5, 2018) και
  • 4 διακεκριμένοι Αμερικανοί που τιμήθηκαν με την ανώτατη αυτή τιμή

*Η πρώτη λίστα περιλαμβάνει και τρεις Άγνωστους Στρατιώτες και πρόσωπα που κατείχαν συγκεκριμένες θέσεις.

Η διαφορά μεταξύ των δύο λαϊκών προσκυνημάτων (Lying in State και Lying in Honor) έγκειται στη θέση που κατείχε το πρόσωπο, και πρακτικά στο τελετουργικό, στην φύλαξη του φέρετρου. Στην περίπτωση του λαϊκού προσκυνήματος “Lying in State” η επίβλεψη γίνεται από φρουρό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ενώ στην περίπτωση του “Lying in Honor” από αστυνομικό φύλακα της Αστυνομίας του Καπιτωλίου.

 – Individuals Who Have Lain in State in the Capitol Rotunda

Individual Office Lay in State Authority/Resolution
John McCain Representative, Senator August 31, 2018 S. Con. Res. 44, 115th Congress, 2nd Session
Daniel K. Inouye Representative, Senator December 20, 2012 S. Con. Res. 64, 112th Congress, 2nd Session
Gerald R. Ford Representative, Vice President, President December 30, 2006–January 2, 2007 NA
Ronald Reagan Governor, President June 9–11, 2004 S. Con. Res. 115, 108th Congress, 2nd Session
Claude Denson Pepper Senator, Representative June 1–2, 1989 H. Con. Res. 139, 101st Congress, 1st Session
Unknown Soldier of the Vietnam Conflict U.S. Soldier May 25–28, 1984 H. Con. Res. 296, 98th Congress, 2nd Session
Hubert H. Humphrey Senator, Vice President January 14–15, 1978 S. Res. 350
Lyndon Baines Johnson Representative, Senator, Vice President, President January 24–25, 1973 H. Con. Res. 90, 93rd Congress, 1st Session
J. Edgar Hoover FBI Director May 3–4, 1972 H. Con. Res. 600, 92nd Congress, 2nd Session
Everett McKinley Dirksen Representative, Senator September 9–10, 1969 S. Res. 254, 91st Congress, 1st Session
Dwight D. Eisenhower General of the U.S. Army, President March 30–31, 1969 NA
Herbert Clark Hoover Cabinet Secretary, President October 23–25, 1964 NA
Douglas MacArthur General of the U.S. Army April 8–9, 1964 S. Con. Res. 74, 88th Congress, 2nd Session
John F. Kennedy Representative, Senator, President November 24–25, 1963 NA
Unknown Soldiers of World War II and the Korean War U.S. Soldiers May 28–30, 1958 H. Con. Res. 242, 85th Congress, 2nd Session
Robert A. Taft Senator August 2–3, 1953 S. Res. 158, 83rd Congress, 1st Session
John Joseph Pershing General of U.S. Armies July 18-19, 1948 NA
William Howard Taft President, Chief Justice of Supreme Court March 11, 1930 NA
Warren G. Harding Senator, President August 8, 1923 NA
Unknown Soldier of World War I U.S. Soldier November 9–11, 1921 NA
George Dewey U.S. Navy Admiral January 20, 1917 H. Con. Res. 68, 64th Congress, 2nd Session
Pierre Charles L’Enfant Planner, Architect April 28, 1909 S. Con. Res. 2, 61st Congress, 1st Session
William McKinley, Jr. Representative, Governor, President September 17, 1901 NA
John A. Logan Representative, Senator December 30–31, 1886 NA
James Abram Garfield Representative, President September 21–23, 1881 NA
Henry Wilson Senator, Vice President November 25–26, 1875 NA
Charles Sumner Senator March 13, 1874 NA
Thaddeus Stevens Representative August 13–14, 1868 NA
Abraham Lincoln Representative, President of the United States April 19–21, 1865 NA
Henry Clay Representative, Speaker of the House, Senator July 1, 1852 NA

– Individuals Who Have Lain in Honor in the Capitol Rotunda

Individual Occupation Lay in Honor  Authority/Resolution
Reverend Billy Graham Minister February 28-March 1, 2018 H. Con. Res. 107, 115th Congress, 1st Session
Rosa Parks Civil Rights Leader October 30-31, 2005 S. Con. Res. 61, 109th Congress, 1st Session
Officer Jacob J. Chestnut, Jr. Capitol Police Officer July 28, 1998 H. Cons. Res. 310, 105th Congress, 2nd Session
Detective John M. Gibson Capitol Police Officer July 28, 1998 H. Con. Res. 310, 105th Congress, 2nd Session