Η εκεχειρία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ οδηγεί σε ράλι ανόδου στη Wall Street

Σε κλίμα αισιοδοξίας κινούνται οι διεθνείς χρηματαγορές, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ να κηρύξουν εκεχειρία 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, με τους βασικούς δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας κατέγραψαν ισχυρά κέρδη.

Η σύνοδος των G-20 το σαββατοκύριακο στην Αργεντινή έδωσε την ευκαιρία στους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να βάλουν -προσωρινά- στην άκρη τις διαφωνίες τους και να συμφωνήσουν ότι δεν θα προχωρήσουν στην επιβολή και νέων δασμών.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για όλα τα ζητήματα που διαφωνούν, όπως η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογιών, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, τα μη δασμολογικά εμπόδια και γεωργικά θέματα, μεταξύ άλλων.

Εάν οι συζητήσεις δεν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, οι δασμοί σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολάρια θα αυξηθούν από το 10% που είναι σήμερα στο 25%. Η αύξηση αυτή είχε σχεδιαστεί αρχικά να τεθεί αυτόματα σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019, ωστόσο τώρα θα καθυστερήσει κατά τουλάχιστον τρεις μήνες. Η Κίνα δεσμεύτηκε παράλληλα να αγοράσει από τις ΗΠΑ “σημαντικές ποσότητες” από αγροτικά, ενεργειακά και βιομηχανικά αγαθά.

Την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ότι η Κίνα συμφώνησε “να μειώσει και να απομακρύνει” δασμούς σε αμερικανικά αυτοκίνητα, οι οποία σήμερα βρίσκονται στο 40%.

Δείκτες – στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 289,16 μονάδες (1,13%) στις 25.822,27 μονάδες, ο S&P 500  ενισχύεται κατά 28,19 μονάδες (1,01%) στις 2.787,42 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 102,33 μονάδες (1,38%) στις 7.431,62 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 22 κινούνται με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Εξ’ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Boeing Co. στα 360,90 δολ. με άνοδο 14,14 δολάρια ή σε ποσοστό 4,08%. Ακολουθούν η Nike κέρδη 3,47% στα 77,72 δολάρια και η Caterpillar στα 140,08 δολάρια με άνοδο 3,25%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η Verizon Communications (-2,89%), η Coca-Cola (-2,64%) και η Procter & Gamble (-1,43%).

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες γνωρίζουν ισχυρά κέρδη στον απόηχο του tweet του προέδρου Τραμπ για τα δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Οι μετοχές των Ford Motor και General Motors σημειώνουν άλμα 3,40% και 1,75% αντίστοιχα.

Ράλι στις τιμές του αργού

Η αισιοδοξία για το εμπόριο έχει παράλληλα οδηγήσει σε ράλι τις τιμές του αργού το οποίο κερδίζει σήμερα πάνω από 4%.

Οι επενδυτές περιμένουν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 6 Δεκεμβρίου όπου οι αναλυτές περιμένουν ο Οργανισμός να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή του. Το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του και η Σαουδική Αραβία έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν τον περιορισμό της παραγωγής.

Τα στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit έδειξαν ότι η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου επιβράδυνε ελαφρώς τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, στις 55,3 μονάδες τον Νοέμβριο από 55,7 μονάδες τον Οκτώβριο.

Ξεχωριστή έρευνα του Institute for Supply Management έδειξε ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει στις 59,3 μονάδες από 57,7 τον Οκτώβριο.

Κατασκευαστικές δαπάνες

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες σημείωσαν μικρή μείωση 0,1% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα. Τα κυβερνητικά στοιχεία διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street Journal που έκαναν λόγο για αύξηση 0,3% τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το αμερικανικό χρηματιστήριο θα κλείσει λόγω της ημέρας εθνικού πένθους στη μνήμη του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους.

 

Με πληροφορίες από το Capital.gr