Τα αμερικανικά χρηματιστήρια αποτίουν φόρο τιμής στον 41ο Πρόεδρο των ΗΠΑ

Φόρο τιμής θα αποτίσουν τα αμερικανικά χρηματιστήρια στον εκλιπόντα 41ο Πρόεδρο της χώρας.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και ο Nasdaq θα κλείσουν την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, για να τιμήσουν την μνήμη του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της 30ής Νοεμβρίου, στο σπίτι του στο Χιούστον, σε ηλικία 94 ετών.

Η ημέρα δεν αποτελεί μία αυθαίρετη επιλογή από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά έρχεται ως επακόλουθο της κήρυξης σε εθνική ημέρα πένθους από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διέταξε τον μεσίστιο κυματισμό τω σημαιών στα κτίρια της χώρας για τριάντα ημέρες.

Η σχετική ανακοίνωση από πλευράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έγινε από την εκπρόσωπο Τύπου, Kristen Kaus, καθώς και από την ίδια την Πρόεδρο, Stacey Cunningham, Αμφότερες γνωστοποίησαν ότι την Τετάρτη θα κλείσουν και τα ΝYSE American, NYSE National, NYSE Arca, και Chicago Stock Exchange, καθώς επίσης ότι το Χρηματιστήριο θα κρατήσει ενός λεπτού για τον 41ο Αμερικανό Πρόεδρο τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στις 09:20 το πρωί.

Ακριβώς την ίδια ώρα, το ίδιο θα πράξει και ο Nasdaq, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Will Briganti, αναφέροντας ότι οι αγορές μετοχών και δικαιωμάτων προαίρεσης θα κλείσουν την Τετάρτη, ημέρα εθνικού πένθους. Επιπλέον, ο Πύργος του Nasdaq στην Times Square θα προβάλει τιμητικό μήνυμα για τον 41ο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ προχωρούν σε αυτή την απόφαση τυπικού κλεισίματος έπειτα από τον θάνατο προέδρων της χώρας.

Τελευταία φορά που έκλεισαν ήταν στις 2 Ιανουαρίου 2007, την ημέρα εθνικού πένθους μετά τον θάνατο του 38ου Αμερικανού Προέδρου, Τζέραλντ Φορντ, στις 26 Δεκεμβρίου 2006.

 

Οι λεπτομέρειες της κηδείας του Τζορτζ Μπους δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί.

Οι λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος των τελετών εξετάζονται από την οικογένεια Μπους και τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας για την τέλεση των κρατικών κηδειών, και το τελικό χρονοδιάγραμμα θα δημοσιοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία κρατική κηδεία, που παραδοσιακά προορίζεται για ένα αρχηγό κράτους, αποτελείται από τρία στάδια και έχει διαρκεί από 7 έως 10 ημέρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν κρατικές κηδείες για πρόσωπα που κατέχουν ή κατείχαν το αξίωμα του Προέδρου, για εκλεγμένους προέδρους καθώς και για πρόσωπα που ορίζει ο Πρόεδρος.

Βάσει του τελετουργικού, το 1ο στάδιο περιλαμβάνει τελετές εντός του κράτους στο οποίο κατοικεί ο πρόεδρος, πρώην πρόεδρος ή εκλεγμένος πρόεδρος, το 2ο στάδιο περιλαμβάνει τελετές στην Ουάσινγκτον, και το 3ο στάδιο περιλαμβάνει τις τελετές στην Πολιτεία που το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο έχει επιλέξει.

Οι τελετές που πραγματοποιούνται στην αμερικανική πρωτεύουσα, μπορεί να περιλαμβάνουν την παρουσία τιμητικής φρουράς των Ενόπλων Δυνάμεων, εκλεκτών στρατιωτικών μπάντων, την Εθνοφρουρά και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Οι τελετές που πραγματοποιούνται εκτός της περιοχής της Ουάσινγκτον, μπορεί να περιλαμβάνουν αξιωματούχους, τιμητικά αγήματα και μονάδες που έχουν ως έδρα τους την πρωτεύουσα, για να έχουν ενεργό συμμετοχή στο τελετουργικό της κηδείας.

Σε ανακοίνωσή του μέσω Twitter, ο Λευκός Οίκος γνωστοποιεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια θα μετέχουν στην τελετή που θα λάβε χώρα στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον.