Γερμανική Πολεμική Αεροπορία: Καμία ένδειξη για σαμποτάζ στο αεροσκάφος της Μέρκελ

Βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνίας ήταν τελικά η αιτία που οδήγησε στην αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους που θα μετέφερε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στην Αργεντινή για τη Σύνοδο των G20.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε μια ώρα μετά την απογείωση και ο πιλότος του αεροσκάφους τύπου Airbus A340 προσγείωσε το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για την ασφάλεια των επιβατών.

Πάντως, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post, που επικαλείται πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, αναφέρει ότι ερευνητές εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως και για τυπικούς λόγους.

Διάψευση

Λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή της η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία, διέψευσε ουσιαστικά το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ υποψία εγκληματικής ενέργειας, ενώ περιέγραψε τους διενεργηθέντες ελέγχους ως τους τυπικούς που ακολουθούν σε κάθε βλάβη.

«Καμία ένδειξη σαμποτάζ» στο αεροσκάφος που μετέφερε την Καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ και τον Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Μπουένος ‘Αιρες, τόνισε εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας.

«Η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει έρευνα, αλλά δεν υπάρχει καμμία ένδειξη υποψίας περί εγκληματικού υπόβαθρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος, διαψεύδοντας ευθέως δημοσίευμα της «Rheinische Post» στο οποίο γινόταν λόγος για «έρευνα προς «όλες τις κατευθύνσεις», ακόμη και για «επεξεργασία εγκληματικής φύσης».

«Εξαίρετο πλήρωμα»

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτές τις αναφορές», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας. «Πρόκειται για μια συνήθη εξέταση του συστήματος ασυρμάτου, στο οποίο παρουσιάστηκε η βλάβη», πρόσθεσε και διέψευσε ακόμη και τις πληροφορίες που ήθελαν το αεροπλάνο να αδειάζει κηροζίνη πριν από την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Κολωνίας.

«Ηταν μια σοβαρή δυσλειτουργία. Ευτυχώς είχαμε ένα εξαιρετικό πλήρωμα και τον πιο έμπειρο πιλότο», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ σε δημοσιογράφους ώρες μετά το συμβάν.

Διαβάστε ακόμη: Θρίλερ στον αέρα για την Μέρκελ. Δύσκολη προσγείωση για το Κόνραντ Αντενάουερ