«Δεν κάνουμε πλάκα. Κίνδυνος εκτεταμένου πολέμου»

«Δεν θέλω κανείς να νομίζει ότι κάνουμε πλάκα εδώ. Η Ουκρανία βρίσκεται σε κίνδυνο εκτεταμένου πολέμου με τη Ρωσία».Τάδε έφη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο μετά τη νέα κρίση στις σχέσεις των δύο κρατών από τη σύλληψη Ουκρανών ναυτών στα στενά του Κερχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο που επικαλέστηκε πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας «έχει αυξηθεί δραματικά» και ο αριθμός των ρωσικών τεθωρακισμένων έχει τριπλασιαστεί.

Πόλεμος προπαγάνδας

Οι δηλώσεις Ποροσένκο ακολουθούν ένα «πόλεμο προπαγάνδας» που έχουν εξαπολύσει και οι δύο πλευρές μετά το σοβαρό επεισόδιο της Κυριακής.

Η Ρωσία, σε μια κίνηση που προκάλεσε εντύπωση, μετέδωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ανακρίσεις με τρεις από τους ναυτικούς, οι οποίοι φαίνεται ότι ομολογούν υπό πίεση.

«Αναγνωρίζω ότι οι ενέργειες των πλοίων με στρατιωτικό εξοπλισμό του Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είχαν προκλητικό χαρακτήρα», λέει ένας ναύτης, που υποστήριξε ότι λέγεται Βλαντιμίρ Λίζοφ.

Η Ουκρανία «απάντησε» με φωτογραφίες από ένα εκ των πλοίων που δέχθηκε τα ρωσικά πυρά να φέρει μια μεγάλη τρύπα στο πλάι του.

Νέες συστοιχίες πυραύλων

Η Ρωσία πρόκειται να αναπτύξει σύντομα νέες συστοιχίες πυραύλων εδάφους – αέρος S-400 στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Η αύξηση της παρουσίας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος στην περιοχή κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στον απόηχο της κήρυξης στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες από την πλευρά του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο σε τμήματα της χώρας, μετά την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από το ρωσικό Ναυτικό.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων RIA ανακοίνωσε ότι τα νέα συστήματα S-400 θα είναι λειτουργικά και έτοιμα προς χρήση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.