Οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν εκ νέου υπέρ της κατάργησης του Obamacare

Η μεγάλη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος υγείας υιοθετήθηκε πριν πέντε χρόνια. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισαν εκ νέου την Τρίτη υπέρ της κατάργησής του, συνεχίζοντας μια τακτική που έχει γίνει πλέον ρουτίνα.

«Δεν ξέρω αν είναι η 55η ή η 60ή φορά που ψηφίζουν για το θέμα αυτό» δήλωσε σκωπτικά ο Μπαράκ Ομπάμα διερωτώμενος τους λόγους που ωθούν τους πολιτικούς του αντιπάλους να θέτουν το Obamacare «προτεραιότητά τους».

«Η απάντηση είναι πολύ απλή», δήλωσε λίγο αργότερα, στο ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Κέβιν Μακ Κάρθι. «Ο νόμος είναι μια καταστροφή. Κοστίζει πολύ ακριβά και οι Αμερικανοί εξακολουθούν να μην τον θέλουν» είπε.

Μία σειρά μέτρων που ακυρώνουν την επέκταση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης εκατομμυρίων Αμερικανών υιοθετήθηκε με 239 ψήφους υπέρ έναντι 186 κατά. Κανένας δημοκρατικός δεν ψήφισε υπέρ.

Πράγματι, είναι η 56η φορά από τον Ιανουάριο του 2011 που οι Ρεπουμπλικανοί ψηφίζουν υπέρ της κατάργησης, της τροποποίησης, του περιορισμού ή της συντόμευσης του νόμου, o οποίος συμβολίζει για τους συντηρητικούς τις υπερβολές της δημοκρατικής κυβέρνησης προς μια κοινωνικοποίηση των ιατρικών παροχών όπως στην Ευρώπη.

Ο νόμος επέζησε όλων αυτών των νομοθετικών επιθέσεων, θριάμβευσε στο ανώτατο δικαστήριο το 2012 και το βασικό του σημείο, η οικουμενική υποχρέωση της ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης, ισχύει εδώ και ένα χρόνο.

Μόνη σκιά, μια νέα προσφυγή που εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η απόφαση για την οποία θα εκδοθεί μέχρι τον Ιούλιο και αφορά για τη νομική εγκυρότητα των επιδομάτων που δίδονται από το ομοσπονδιακό κράτος στα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα για τη επιδότηση της ασφάλισής τους, σε ορισμένες πολιτείες, με βάση την στενή ερμηνεία παραγράφου του νόμου.

«Κάνοντας πολιτική» για ένα τέτοιο θέμα «δεν έχει απολύτως κανένα νόημα», δήλωσε την Τρίτη ο Ομπάμα και υπογράμμισε ότι εκατομμύρια πολίτες ένιωσαν, ορισμένοι για πρώτη φορά, την ασφάλεια γνωρίζοντας ότι έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περίπτωση που κάτι συμβεί. Μάλιστα, ο Ομπάμα δέχτηκε στον Λευκό Οίκο δέκα Αμερικανούς, οι οποίοι τού είχαν στείλει επιστολή για να επισημάνουν πόσο σημαντικός είναι ο συγκεκριμένος νόμος γι’ αυτούς.

Οι Ρεπουμπλικανοί αντέτειναν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα μπορούσε επίσης να είχε καλέσει πολίτες των οποίων τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν απότομα πέρυσι εξαιτίας του νόμου.

Ωστόσο, το κείμενο αυτό δεν έχει καμιά πιθανότητα να προσπελάσει το εμπόδιο της Γερουσίας. Και φυσικά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει ούτως ή άλλως βέτο.

Είναι αλήθεια ότι μια πλειοψηφία των Αμερικανών βλέπουν το «Obamacare» αρνητικά, με το 50% να έχει αρνητική γνώμη έναντι του 43% που έχει θετική, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS News που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο. Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, μόνο ένας Αμερικανός στους τρεις τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησής του, με την πλειοψηφία να προτιμά τροποποίηση του νόμου.