Το «Παλαιό Κόκκινο της Δόξας»... Τα "κρυφά" μηνύματα μιας "αθόρυβης" Πρώτης Κυρίας για το "Ένδοξο Έθνος" της

Η πλέον αναμενόμενη στιγμή του έτους πλησιάζει. Και ο Λευκός Οίκος έχει τη δική του οικοδέσποινα για να εμφυσήσει στους Αμερικανούς το “πνεύμα των Χριστουγέννων”.

Το “πνεύμα των Χριστουγέννων” πλημμύρισε τον Λευκό Οίκο

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ περίμενε με λαχτάρα τη στιγμή που θα αντίκριζε το φωταγωγημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο υποδέχτηκε μαζί με τον σύζυγό της λίγες ημέρες νωρίτερα. Μία υποδοχή με άρωμα τελετουργίας που συμβολίζει και την έναρξη της περιόδου των εορτών, καθώς το μεγαλοπρεπές έλατο εισήλθε στις πύλες του κτιρίου της οδού Πενσυλβανία 1600, τρεις ημέρες πριν την ημέρα των Ευχαριστιών.

Η έλευση του μεγαλοπρεπούς έλατου

Οι φωτογραφίες με την χαρακτηριστική άμαξα με την επιγραφή “White House Christmas Tree” με αλλαγμένη μονάχα την ημερομηνία, και η οποία έφερε το τεράστιο έλατο, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Με τις στιλιστικές επιλογές της Μελάνια να ταιριάζουν περισσότερο και από απόλυτα στο πνεύμα των ημερών και να ενθουσιάζουν επίσης.

Εν αναμονή της φωταγώγησης

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά, η Μελάνια Τραμπ προχωρά σε μία άλλη υποδοχή, εκείνη του φωταγωγημένου δέντρου της.

Η ανυπομονησία εκφρασμένη μέσα από τα τιτιβίσματά της, καθώς στις 24 Νοεμβρίου ευχαρίστησε διαδικτυακά όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν για να ολοκληρώσουν το στόλισμα του δέντρου που θα κοσμεί το εσωτερικού του πιο γνωστού κτιρίου του πλανήτη, με την ίδια να λαχταρά να το δει στολισμένο.

Εκτός από τα γραπτά λόγια της, συνόδευσε το μήνυμά της -με το οποίο έκανε τους απανταχού λάτρεις της ομορφότερης εποχής του έτους να αναμένουν εξίσου για την “έκβαση” της κούρασης των εργατών- με φωτογραφίες από τη διαδικασία του στολίσματος.

Η μεγάλη μέρα

Και η μεγάλη ημέρα έφτασε! Όπως είχε προαναγγείλει η Μελάνια, το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο δέντρο θα ήταν έτοιμο το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου.

Οι σχετικές φωτογραφίες-θεσμός κυκλοφόρησαν το πρωί (ώρα Αμερικής) της 26ης Νοεμβρίου από τον λογαριασμό, ποιας άλλης (;) εκτός της οικοδέσποινας του “Λευκού Σπιτιού” με τη θαλπωρή που πλέον το διακατέχει.

Όπως φυσικά θα παρατηρήσατε, το στολισμένο δέντρο δεν είναι ένα, αλλά πολλά, τα οποία περιβάλλουν το κεντρικό και πιο επιβλητικό. Η Μελάνια, για ακόμη μία φορά, στο πνεύμα της ημέρας, και άκρως ταιριαστή με το κόκκινο χρώμα που κυριαρχεί στους στολισμούς, φορώντας τα ρουμπινί δερμάτινα γάντια της, ένα από πιο αγαπημένα της αξεσουάρ (κάτι που το καταλάβαμε από την πρώτη κυριολεκτικά ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, στην ορκωμοσία του συζύγου της).

Το βίντεο που δείχνει την Μελάνια να περιτριγυρίζει στην όμορφη και κατανυκτικά φωταγωγημένη αίθουσα του “σπιτιού” της, εξίσου εντυπωσιακό.

Το κόκκινο του “διχασμού”

Παρά την ομολογουμένη μαγεία των στιγμών, που παρασύρει και δεν επιδέχεται αρνητικών σχολίων, εκείνα δεν έλειψαν, με χρήστες του διαδικτύου να μιλούν για κατασπατάληση πόρων, με την διαδικτυακή συζήτηση να γίνεται αφορμή για την μεταναστευτική πολιτική της διακυβέρνησης Τραμπ η οποία ούτως ή άλλως διχάζει, και με τους πιο ευφάνταστους να σχολιάζουν ακόμη και το κυρίαρχο κόκκινο χρώμα, παρομοιάζοντάς το με “αίμα” με ό,τι αυτό μπορεί συνειρμικά να συνεπάγεται.

Όπως και να έχει όμως, το “πνεύμα των Χριστουγέννων” δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ούτε τις καρδιές των πολιτών, ούτε και τον Λευκό Οίκο που στολίστηκε για δεύτερη χρονιά υπό τη “διεύθυνση” της Μελάνια Τραμπ.

Και αν για κάποιους -ελάχιστους- το κόκκινο χρώμα συμβολίζει μία αιμοσταγή κατάσταση, το φετινό θέμα των στολισμών -αποκλειστική αρμοδιότητα της Μελάνια- δίνει την απάντηση από μόνο του.

Ο αμερικανικός πατριωτισμός μέσα στην “κοιτίδα” του

Όπως μας πληροφορεί η επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, και όπως διαφαίνεται από τις σχετικές αναφορές στο βίντεο, η θεματική αυτής της τελετουργίας είναι οι “Αμερικανικοί Θησαυροί” (American Treasures).

Υπό αυτόν τον τίτλο, η Πρώτη Κυρία τιμά την κληρονομιά της Αμερικής και προτάσσει το πνεύμα του αμερικανικού πατριωτισμού μέσα από την κοιτίδα του. Από αυτό το “σπίτι” δηλαδή που αποπνέει εμπιστοσύνη για τους πολίτες του αμερικανικού έθνους και επιδεικνύει μία επιβεβλημένη λαμπρότητα για το “Μεγάλο μας Έθνος”. Φράση, την οποία το προεδρικό ζεύγος ανέδειξε σε κυρίαρχο “μότο” ήδη από την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ το 2016, υπό τo αρτικόλεξο “MAGA” δηλαδή “Make America Great Again” (Aς κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά).

Το “Παλαιό Κόκκινο της Δόξας”

Επειδή όμως οι λέξεις κάνουν θαύματα, έχοντας την ικανότητα να αντικρούσουν κάθε “αντεπιχείρημα”, όταν μάλιστα η γοητεία του λεξιλογίου συνδυάζεται με την δυναμική της Ιστορίας, η “συνταγή” οδηγεί την σκέψη σε περίεργα μονοπάτια.

Οι “εχθροί” του προεδρικού ζεύγους και της διακυβέρνησης Τραμπ, πριν προχωρήσουν στα παραπάνω σχόλια, που κάθε άλλο παρά στην περίσταση αρμόζουν, παρέβλεψαν, όχι μόνο να πληροφορηθούν αρμοδίως, αλλά και να τιμήσουν ένα από τα χρώματα του έθνους τους, το οποίο και χλεύασαν χωρίς να το αντιληφθούν.

Το “Παλαιό Κόκκινο της Δόξας”, το “Old Glory Red” όπως καταγράφεται και επίσημα το κόκκινο χρώμα που φέρει η αμερικανική σημαία, και το οποίο αντιπροσωπεύει την αντοχή και τη δύναμη σύμφωνα με την επικρατέστερη ερμηνεία, αποτέλεσε το “κρυφό χαρτί” της Μελάνια για να περάσει το βαθύτερο μήνυμά της.

Μέσα από τις πιο ανθρώπινες στιγμές, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έφερε για ακόμη μία φορά, αθόρυβα, μα άκρως επιτυχημένα, σε πέρας τον σκοπό της. Να περάσει το δικό της πολυπόθητο μήνυμα, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι ταυτόσημο με τα πιστεύω του συζύγου της. Με την ίδια να πιστώνεται στο απόλυτο το “δημιούργημά” της.

Τη δημιουργία συνθηκών χαράς και θαλπωρής που θα στεγάζουν τα βαθύτερα αισθήματα του πατριωτισμού και της δόξας. Όλα περιβαλλόμενα από την λαμπρότητα που τους αρμόζει μέσα από την “κοιτίδα” που λέγαμε παραπάνω.

Με πρωταρχικό “σύμβολό” της, εκείνο το “Παλαιό Κόκκινο της Δόξας”, όπως τα ρουμπινί γάντια της και οι γυαλιστερές κατακόκκινες χριστουγεννιάτικες μπάλες. Και με το “Λευκό” και το “Παλαιό Μπλε της Δόξας” (τα οποία επίσης διακρίνουμε στον στολισμό) να περιβάλλουν εκείνο το λαμπρό κόκκινο, για να δηλώσουν αντίστοιχα την αθωότητα και την καθαρότητα, όπως και την επιμονή και τη δικαιοσύνη αντίστοιχα.

Τα τρία χρώματα της σημαίας και τα κυρίαρχα στο εθνόσημο του “Μεγάλου Έθνους” όπως πληροφορεί εμμέσως με αυτόν τις επιλογές η Μελάνια, δηλώνοντας παρούσα στη μάχη για την πατρίδα. Τόσο στο πλευρό του συζύγου της όσο και από τα “ηνία” της χώρας μέσω της δικής της ατζέντας.

Οι υπόλοιποι, ας εμμένουν σε αιμοσταγείς, επιφανειακές καταστάσεις σχολιασμού. Η Μελάνια απλώς αδιαφορεί, γυρνώντας τους επιδεικτικά την πλάτη.

Όπως τότε, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή της σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Με εκείνο το “κρυφό” μήνυμα στην πίσω όψη του χακί τζάκετ της: “Πραγματικά δεν με νοιάζει, εσένα;”.

Η απάντηση; Ολοφάνερη πλέον για τους πολέμιους της Πρώτης Κυρίας του “Ένδοξου Έθνους” με τα στοιχεία του “Παλαιού Κόκκινου της Δόξας”. Όσο και αν προσπαθούν για το αντίθετο.

Όχι όμως το ίδιο ολοφάνερη και για εκείνους που δεν κατανόησαν από την αρχή, και συνεχίζουν να μην κατανοούν, την δυναμική της “αθόρυβης” Πρώτης Κυρίας τους.