Μόλις μισή ώρα χρειάστηκαν οι 27 για να "εκδώσουν το διαζύγιο"

Μόλις μισή ώρα χρειάστηκαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δείξουν την πόρτα της εξόδου στη Μεγάλη Βρετανία, χωρίς δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης ακόμα και εάν η Βρετανική Βουλή την απορρίψει.

«Η ΕΕ27 ενέκρινε την συμφωνία αποχώρησης και την Πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΒ», ανακοίνωσε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της «όσο το δυνατόν πιο στενής» σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Τη συμφωνία, ένα νομικά δεσμευτικά κείμενο 585 σελίδων,  που σκιαγραφεί τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου- Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει τώρα να υπερψηφίσουν το Βρετανικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού τεθεί σε ισχύ.

Οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Η Τερέζα Μέι έχει μπροστά μια δύσκολη μάχη στο κοινοβούλιο της χώρας της που πρέπει να εγκρίνει επίσης το σχέδιο συμφωνίας για να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο». Μία δύσκολη υπόθεση εν μέσω έντονων αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματός της, αν και ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες υπογραφές για πρόταση μομφής στο πρόσωπό της.

Aπό το newsroom του Politis Online και του eonomico.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έχουμε… Brexit. “Πράσινο φως” από τους 27 για τη συμφωνία αποχώρησης του Hνωμένου Βασιλείου