Έχουμε... Brexit. "Πράσινο φως" από τους 27 για τη συμφωνία αποχώρησης του Hνωμένου Βασιλείου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι οι 27 τάσσονται υπέρ της “όσο το δυνατόν πιο στενής” σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Η συμφωνία ορίζει τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου και περιγράφει το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών.

Tο χρονικό τη Συνόδου Κορυφής

Με την ολοκλήρωση των επαφών της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερίζα Μέι το Σάββατο, ξεκίνησε σήμερα η ειδική Σύνοδος Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Στη μακρά πορεία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι ηγέτες καλούνται να εγκρίνουν δύο βασικά έγγραφα του Brexit και κυρίως το δεσμευτικό ντοκουμέντο των 585 σελίδων της αποχώρησης. Σε αυτό περιέχονται ζητήματα όπως τα έξοδα που θα πρέπει να καταβάλει το Η.Β. στην Ε.Ε., τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης και τη συμβιβαστική πρόταση για τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας – Ιρλανδίας (γνωστό ως Backstop).

Στη σημερινή Σύνοδο δεν θα γίνει κάποια ψηφοφορία. Οι ηγέτες θα παραθέσουν τις απόψεις τους και με την έγκριση των δύο εγγράφων θα ξεκινήσει η επόμενη φάση της διαδικασίας μέσα στον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Η μπάλα θα περάσει στο Βρετανικό έδαφος και η Πρωθυπουργός Μέι η θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Τα μηνύματα κατά την άφιξη

Μήνυμα ότι η συμφωνία που συζητείται σήμερα στην ειδική σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το Brexit είναι η καλύτερη δυνατή έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στους χώρους της συνόδου εκφράζοντας την ελπίδα του το βρετανικό κοινοβούλιο να την υπερψηφίσει.

Παράλληλα όμως εξέφρασε τη λύπη του για το «διαζύγιο» της ΕΕ με τη Βρετανία προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν υπάρχουν απαλά διαζύγια».

«Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασίλειου από την ΕΕ είναι μια τραγική στιγμή. Δεν είναι μια στιγμή εορτασμού. Αλλά διαπραγματευτήκαμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Είμαι υπέρ αυτής της συμφωνίας».

«Η ΕΕ δεν θα αλλάξει τις δομικές της θέσεις και ελπίζω ότι το Βρετανικό κοινοβούλιο που είναι σοφό κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία» ήταν το τελικό μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αποκλείσει διάφορα σενάρια μετά την υπογραφή από τους ηγέτες της συμφωνίας για το Brexit. «Όλα θα μπορούσαν να συμβούν, τουλάχιστον τέσσερα πιθανά σενάρια μπορεί να εφαρμοστούν, αλλά εναπόκειται στη βρετανική πλευρά να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει. Θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές, ένα αίτημα για επαναδιαπραγματεύσεις, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σενάρια, υπολογίζω.

“Διαπραγματεύτηκα για το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι αναντλιον του Ηνωμένου Βασιλείου. Τώρα είναι αναγκαίο ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του” τόνισε κατά τις δηλώσεις του ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Μπαρνιέ έκανε λόγο για πολύ περίπλοκες και δύσκολες διαπραγματεύσεις προσθέτοντας ότι είναι ώρα για όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Η συμφωνία είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει εμπιστοσύνη και να εδραιωθεί η επόμενη φάση της συνεργασίας» πρόσθεσε ο κ. Μπαρνιέ τονίζοντας ότι ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνουν «σύμμαχοι και φίλοι».

Τη σύμφωνη γνώμη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ανακοίνωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δηλώνοντας αισιόδοξος για τη μετά Brexit εποχή και κάνοντας λόγο για «μια καλή συμφωνία και για τους δύο».

Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ είναι «εύθραυστη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την έγκριση της συμφωνίας διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ», δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει «ανάγκη για επανίδρυση της Ενωσης. Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος και “επιδέχεται βελτίωση”», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η συμφωνία με το Λονδίνο είναι μια «καλή συμφωνία».

Δραματική επιστολή της Μέι προς τους Βρετανούς

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής η Τερέζα Μέι δημοσιοποίησε επιστολή προς τους Βρετανούς πολίτες προκειμένου να τους απευθύνει δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit .

Ωστόσο αυτή η προοπτική φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη με δεδομένη την αντίθεση στάση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)», είπε.

Κυριακάτικες εφημερίδες αναφέρουν ότι διαφορετικές παρατάξεις στο κόμμα της πρωθυπουργού ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια Brexit για να κρατήσουν την Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι αποτύχει, όπως οι περισσότεροι αναμένουν.

Στην επιστολή της, η πρωθυπουργός παρότρυνε τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

«Θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα. Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες «Leave» και «Remain» μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός», τόνισε.

«Το Κοινοβούλιο θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες εβδομάδες ότι θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστικά ψηφοφορία για τη συμφωνία», κατέληξε.

Παραλίγο φιάσκο με το Γιβραλτάρ

Οι δύο πλευρές, ΕΕ και Βρετανία, παραλίγο να πέσουν στον ύφαλο του Γιβραλτάρ καθώς η Ισπανία εξέφρασε έντονες ανησυχίες απειλώντας να εκτροχιάσει τη συμφωνία Brexit για το ρόλο της στις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες που αφορούν το Γιβραλτάρ – ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος με 30.000 κατοίκους.

Χρειάστηκαν συντονισμένες συνομιλίες Τουσκ-Γιούνκερ με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Σάντσεζ, έτσι ώστε να άρει η Ισπανία τις αντιρρήσεις της. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το προσχέδιο της σημερινής συμφωνίας, οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Μαδρίτη.

Aπό το newsroom του Politis Online και του eonomico.gr