Τελεσίγραφο θέτει η Άγκελα Μέρκελ για το Brexit: Υπογράψτε εντός 48 ωρών

Απειλές για πάγωμα της συνόδου κορυφής για το Brexit εκτοξεύει η Γερμανίδα καγκελάριος, διαμηνύοντας ότι δεν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί όταν συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ με την Τερέζα Μέι την Κυριακή, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δεν ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών.

Η Μέρκελ άφησε να διαρρεύσει μέσω των διπλωματών της στις Βρυξέλλες η παραπάνω πρόθεσή της, ρίχνοντας έτσι το μπαλάκι στα χέρια της Μέι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ώστε να προχωρήσουν στην τελική μορφή της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, μέχρι και το τέλος της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το απόγευμα, με σκοπό αυτή να είναι έτοιμη προς δημοσίευση την Πέμπτη το πρωί.

Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ έχουν ήδη υπογράψει σχέδιο συμφωνίας 585 σελίδων που καλύπτει τα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό των  39 δισ. λιρών και τα ιρλανδικά σύνορα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με βάσει τους όρους της πολιτικής διακήρυξης, μια περίληψη των επτά σελίδων η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Γερμανία εμφανίζεται απογοητευμένη από τις συνεχείς προσπάθειες της Γαλλίας, της Δανίας, των Κάτω Χωρών και του Βελγίου να εισάγουν ένα «δίχτυ ασφαλείας» σχετικά με την πρόσβαση στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα ως προϋπόθεση για μια εμπορική συμφωνία, με αξιωματούχους της χώρας να δηλώνουν στα υπόλοιπα κράτη μέλη σε συνεδρίαση της Τρίτης, ότι η Άγκελα Μέρκελ δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Κυριακής αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Οι ηγέτες των 27 πρόκειται να συναντηθούν στις 9.30 π.μ. την Κυριακή πριν την άφιξη της Μέι, η οποία θα αφιχθεί στις 11 το πρωί.