Ενστάσεις Μαδρίτης για τη συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit, λόγω Γιβραλτάρ

Ενστάσεις για το προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit εγείρει η Ισπανία, ζητώντας σαφείς διαβεβαιώσεις όσον αφορά στο Γιβραλτάρ.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ έχουν εδαφικό πεδίο που δεν περιλαμβάνει το Γιβραλτάρ, οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Γιβραλτάρ είναι ξεχωριστές συζητήσεις» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Αυτό που ζητά η Μαδρίτη, είναι τροποποιήσεις ώστε να καθίσταται σαφές πως η μελλοντική σχέση που σκιαγραφείται στο κείμενο της εξόδου αφορά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι όχι το Γιβραλτάρ.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ έχουν εδαφικό πεδίο που δεν περιλαμβάνει το Γιβραλτάρ, οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Γιβραλτάρ είναι ξεχωριστές συζητήσεις» δήλωσε ο Μπορέλ, προσθέτοντας:

«Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές και μέχρι να διευκρινιστεί στη συμφωνία απόσυρσης και στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση, δεν μπορούμε να δώσουμε τη στήριξή μας”

Το “καθεστώς” του Γιβραλτάρ

Το Γιβραλτάρ (υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1713) αποτελεί σημαντικό σημείο διαμάχης στις αγγλο-ισπανικές σχέσεις, με την Μαδρίτη να έχει από καιρό απαιτήσει κυριαρχία επί του εδάφους.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες έχουν προ πολλού υποσχεθεί στη Μαδρίτη πως η όποια συμφωνία με το Λονδίνο δεν θα επηρεάζει το καθεστώς του «βράχου» παρά μόνον εάν προηγηθεί ισπανική συναίνεση προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Γιβραλτάρ πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο, αν και το 96% του πληθυσμού του ψήφισε στο δημοψήφισμα του 2016 για να παραμείνει στο μπλοκ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής πάντως της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις επιφυλάξεις της Ισπανίας, λέγοντας πως οι «υπουργοί στήριξαν το συνολικό πακέτο».

Με πληροφορίες από το in.gr