Άνω κάτω τα Βαλκάνια λόγω Γκρούεσφκι - Με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο φέρεται να πέρασε από Αλβανία και Μαυροβούνιο

Με ουγγρική βοήθεια, μέσω της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, φαίνεται πως έφτασε στην Βουδαπέστη ο επικηρυγμένος από την κυβέρνηση των Σκοπίων, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος έχει ζητήσει άσυλο στην Ουγγαρία, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, Balkan Insight.

Ο Γκρούεφσκι αναζητείται στην πατρίδα του ώστε να εκτίσει διετή ποινή φυλάκισης για υπόθεση διαφθοράς. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν γνωστοποίησε πως βρίσκεται στην Ουγγαρία, από την οποία ζήτησε άσυλο. Το ερώτημα που προέκυψε ήταν πώς κατάφερε από τα Σκόπια να φτάσει στην Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με το Balkan Insight, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φέρεται να πέρασε τα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στις 19:11 το απόγευμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ, επέβαινε σε ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο και χρησιμοποίησε την ταυτότητά του για να περάσει στο έδαφος του Μαυροβουνίου. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντιδιαστολή με τα όσα ισχυρίζεται η Ουγγαρία, πως δηλαδή δεν έχει σχέση με τη διαφυγή Γκρούεφσκι.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστό πως ο Γκρούεφσκι είχε αρχικά ζητήσει άσυλο επισκεπτόμενος διπλωματική αποστολή της Ουγγαρίας σε άγνωστη χώρα, και στη συνέχεια μετέβη στην Βουδαπέστη. Όμως, η φερόμενη χρήση διπλωματικού οχήματος υποδεικνύει πως ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε βοήθεια από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Πέμπτης η ΠΓΔΜ ανακοίνωσε πως θα καταθέσει αίτηση έκδοσης του πρώην πρωθυπουργού, που θα συνοδεύεται από περίπου 400 σελίδες υποστηρικτικών εγγράφων.

Ντιμιτρόφ κατά Ουγγαρίας για Γκρούεφσκι

Νωρίτερα σήμερα, o σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντίμιτροφ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πέτερ Σιγιάρτο, αναφορικά με το αίτημα πολιτικού ασύλου του Νικολά Γκρούεφσκι.

Ο Ντιμιτρόφ ξεκαθάρισε τη θέση του στον Σιγιάρτο, εκφράζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία του για τη στάση της κυβέρνησης Όρμπαν.

Όπως επισημαίνεται από το ουγγρικό ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Σιγιάρτο υποστήριξε στον Ντιμιτρόφ ότι το αίτημα ασύλου που υπέβαλε ο Γκρουέφσκι είναι νομικό ζήτημα και όχι όχι πολιτικό. «Η ουγγρική αρχή που έχει την εξουσία να αποφασίζει σχετικά με την αίτηση ασύλου ενεργεί απολύτως σύμφωνα με τους σχετικούς διεθνείς νόμους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, χθες Τετάρτη, ο σκοπιανός ΥΠΕΞ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της Ουγγαρίας, «είναι αδύνατο να χωνέψει κανείς τη στάση της» είπε με δεικτικό τρόπο και συνέχισε: «ο Νίκολα Γκρουέφσκι υποβίβασε τη Μακεδονία σε ‘’κράτος όμηρο’’ κατά τη διάρκεια της εξουσίας του» είπε επικαλούμενος και σχετική έκθεση της Κομισιόν το 2016.

Θέση για το θέμα πήραν και οι ΗΠΑ, με εκπρόσωπο του Στείτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει στο Politico πως ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να εκτίσει την ποινή του στην πατρίδα του.

Aπό το in.gr