Υπό διάλυση η κυβέρνηση Μέι. Μπαράζ παραιτήσεων των «σκληρών» του Brexit

Και τέταρτο-απανωτό- χτύπημα,για την Τερέζα Μει και την κυβέρνησή της μετά την παραίτηση και της υπουργού αρμόδιας για θέματα Συντάξεων, Έστερ Μακβέι.

Η παραίτηση της Μακβέι ακολουθεί αυτές του υπουργού για το Brexit, Nτομινίκ Ράαμπ,της αρμόδιας υφυπουργού του και του υπουργού της Βορείου Ιρλανδίας Σάιλες Βάρα.

Σε επιστολή της η Μακβέι γράφει, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία της κυβέρνησης Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προσθέτοντας ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Απειλείται η ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου»

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Σουέλα Μπράβρμαν, η υφυπουργός αρμόδια για το Brexit, ενώ είχε προηγηθεί η παράιτηση και του αρμόδιου υπουργού Ντόμινικ Ράαμπ: « Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ. Δεν μπορώ να συμφιλιώσω τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας με τις υποσχέσεις που κάναμε στη χώρα στο μανιφέστο μας στις τελευταίες εκλογές» είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο twitter ο Ράαμπε.

Ο Ράαμπ, είχε επισημάνει επίσης ότι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η παραίτηση προκάλεσε αναταραχή με το κόμμα των Εργατικών να διαμηνύει ότι η Τερέζα Μέι δεν έχει πλέον εξουσία και να ζητούν την παραίτησή της. «Η κυβέρνηαση καταρρέει μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος του κόμματος των Εργατικών με επικεφαλής τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Και ο υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία

Νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε επίσης ότι παραιτείται.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter και προσθέτει: «Μετά λύπης μου πρέπει να καταθέσω την επιστολή παραίτησής μου από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία στην πρωθυπουργό. Είχα τη χαρά και το προνόμιο να υπηρετήσω στο Γραφείο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα κρατήσω για πάντα τις πιο όμορφες αναμνήσεις».

Την ελπίδα να μην παραιτηθούν άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Μάτ Χάνκοκ καθώς ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να είναι η αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, οι οποίοι σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι ίσως υποβάλουν την Πέμπτη πρόταση δυσπιστίας.

«Ελπίζω (μην υπάρχουν άλλες παραιτήσεις) όχι επειδή θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον», ανέφερε ο Χάνκοκ κστο ραδιόφωνο του BBC. «Σε κάθε συμφωνία που προκύπτει από διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν λεπτομέρειες, συμβιβασμοί που δεν είναι τέλειοι», πρόσθεσε.