Συμφωνία για το Brexit: Ανησυχία για «διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου» λόγω Βόρειας Ιρλανδίας

Στην πιο κρίσιμη ίσως φάση του Brexit, η Τερέζα Μέι κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη το υπουργικό της συμβούλιο, για σήμερα το μεσημέρι προκειμένου «να εξεταστεί το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο συμφώνησαν οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα».

Η σύσκεψη αυτή, συνιστά την κορύφωση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων. Τα κορυφαία στελέχη της Μέι θα κληθούν να αποδείξουν εάν μπορούν να στηρίξουν προσωπικά τη συμφωνία την οποία κατάφερε να εξασφαλίσει η Βρετανίδα πρωθυπουρός με τις Βρυξέλλες.

Η επικύρωση της συμφωνίας προϋποθέτει την υπογραφή της σε σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και το Νοέμβριο- καθώς και να επικυρωθεί από τους βουλευτές της Βρετανίας, σε μια τελική ψηφοφορία, που αναμένεται ότι θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου.

Για την Ιρλανδία

Πολλοί ωστόσο είναι αυτοί που αντιδρούν, με ένα  απο τα «αγκάθια» να είναι το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας. Η προτεινόμενη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή η Βόρεια Ιρλανδία θα χαίρει διαφορετικής αντιμετώπισης, σύμφωνα με δηλώσεις στο  BBC του βουλευτή του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας Τζέφρι Ντόναλντσον.

Από την άλλη,οι υπουργοί που έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit έχουν επανειλημμένα εγείρει ανησυχίες για την υπογραφή μιας συμφωνίας που παγιδεύει τη χώρα σε μόνιμη τελωνειακή ένωση. Επίσης, θα θελήσουν να διαπιστώσουν εάν η συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την επίλυση διαφορών, όπως για τον τερματισμό της συμφωνίας.

Η τελωνειακή ένωση

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκ των επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, διαφώνησε λέγοντας ότι με την συμφωνία το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί σε καθεστώς υποτέλειας, αφού θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και σε μεγάλα τμήματα της ενιαίας αγοράς, με αποτέλεσμα να δεσμεύεται από νόμους για τους οποίους δεν έχει λόγο.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η Τερέζα Μέι δεν θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία στη Βουλή, ανεξαρτήτως περιεχομένου.

Σε περίπτωση που το κείμενο της συμφωνίας δεν υιοθετηθεί, τότε η Βρετανία κινδυνεύει με μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία,  γεγονός που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει στη χώρα τεράστια προβλήματα.

Η επικύρωση

Η εκδοχή του Brexit, όπως περιγράφεται στο κείμενο της συμφωνίας, διατηρεί τη χώρα στην τροχιά της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια και αναβάλλει το κρίσιμο ζήτημα των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων. Ενδεχομένως να επικυρωθεί στις Βρυξέλλες στις 25 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πρώτα να πάρει το OK από τη διχασμένη συντηρητική κυβέρνηση της Μέι και στη συνέχεια από τη Βουλή των Κοινοτήτων.