"Ο κίνδυνος του Grexit δεν ήταν μπλόφα" λέει ο Ολάντ, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο το βράδυ του δημοψηφίσματος

Για το δραματικό παρασκήνιο που οδήγησε στη συμφωνία για τρίτο μνημόνιο και για τον κίνδυνο του Grexit μίλησε ο Γάλλος πρώην πρόεδρος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στο Grexit παραδέχεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το Grexit δεν ήταν μπλόφα.

Ο Ολάντ, πλέκοντας το εγκώμιο του Γερμανίδας καγκελαρίου, αποκάλυψε την συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος.

«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα», αναφέρει ο κ. Ολάντ και σημειώνει ότι συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για το αποτέλεσμα, αλλά του ανέφερε ότι θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Του συνέστησε μάλιστα πως αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να το πει σύντομα. «Βοήθησε με να σε βοηθήσω, βοήθησε με να σε βοηθήσω», του είπε, θυμάται ο Ολάντ.

Ο Ολάντ ρωτήθηκε για το εαν τον αιφνιδίασε το δημοψήφισμα του 2015 και τι είπαν με την Άνγκελα Μέρκελ στην τηλεφωνική διάσκεψη που ακολούθησε.

«Αυτή η τηλεφωνική συνομιλία ήταν ιδιαίτερα έντονη, διότι η Άγκελα Μέρκελ και εγώ είχαμε στηρίξει πολύ τον Αλέξη Τσίπρα και τον είχαμε τότε ενθαρρύνει να υιοθετήσει το σχέδιο που πρότεινε η Επιτροπή. Αλλά ήθελε μία καλύτερη συμφωνία και την υποστήριξη της χώρας του με δημοψήφισμα για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέα ισχύ το οποίο και έγινε».

Όμως, πρόσθεσε ότι «υπήρχε ο κίνδυνος να πάψουν οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις».

«Μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα η Γερμανία άλλαξε σημαντικά την θέση της», δήλωσε ο Γάλλος πρώην πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η Μέρκελ του είπε πως πρέπει να προετοιμαστεί κάποια λύση για την περίπτωση αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

«Άρα, ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ», συμπληρώνει ο Ολάντ.

Προτεινόμενα για εσάς