Οι ανά την υφήλιο εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Εκδηλώσεις μνήμης γίνονται σήμερα ανά την υφήλιο για τα 100 χρόνια από τη σύναψη της ανακωχής με την οποία τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία ήταν οι πρώτες χώρες που τίμησαν σήμερα τις 150.000 νεκρούς τους στο Μεγάλο Πόλεμο των ετών 1914-1918.

Πολλοί άνθρωποι έλαβαν μέρος σε εκδήλωση που έγινε στο Νέο Δελχί στη μνήμη των Ινδών που έπεσαν στο μέτωπο.

«Ήταν ένας πόλεμος στον οποίον η Ινδία δεν εμπλεκόταν άμεσα, και όμως στρατιώτες μας πολέμησαν παντού μόνο για το μέλλον της ειρήνης» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο αυτή γίνονται την ώρα που η Ινδία, η οποία ήταν τότε βρετανική αποικία, επιδιώκει μεγαλύτερη αναγνώριση της συμβολής της στο Συμμαχικό αγώνα. Συνολικά, 1,3 εκατομμύρια Ινδοί στρατιωτικοί είχαν καταταγεί κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και 74.000 είχαν χάσει τη ζωή τους.

Στην Αυστραλία τελετή έγινε στο Εθνικό Μνημείο για τον Πόλεμο στην Καμπέρα, όπου ο αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, μίλησε για τις θυσίες των συμπατριωτών του, ενώ στην Αδελαΐδα αεροπλάνο έριξε χιλιάδες χάρτινες κόκκινες παπαρούνες.

Στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, το Ουέλινγκτον, τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών στη μνήμη των θυμάτων και ακολούθησαν κανονιοβολισμοί.

Η κύρια τελετή στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, παρουσία περίπου 70 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα.

Στο Παρίσι βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα ηγηθεί της κύριας εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από την ανακωχή, που θα είναι μια σεμνή τελετή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Παρίσι.

Το απόγευμα ο πρόεδρος Μακρόν και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, θα παραστούν στο «Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη».

Σε αυτό θα μετάσχουν και πολλοί άλλοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει το απόγευμα ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ

Ιn.gr