Ο (προ λίγων ωρών) παραιτηθείς υπ. Μεταφορών της Βρετανίας προειδοποιεί για τη μεγαλύτερη κρίση της χώρας μετά τον Β' ΠΠ και ζητά νέο δημοψήφισμα

«Η Βρετανία βρίσκεται στο χείλος της μεγαλύτερης κρίσης της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού μεταφορών της Βρετανίας, ο Τζο Τζόνσον, αδελφός του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο παραιτηθείς υπουργός άσκησε εντονότατη κριτική στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και την «ψευδαισθητική» διαπραγμάτευσή της για το Brexit, ζητώντας ευθέως να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την τελική συμφωνία για το Brexit.

Στην ανακοίνωσή του συμπληρώνει: «Δεδομένου ότι η πραγματικότητα του Brexit αποδεικνύεται πως απέχει πολύ από αυτό που κάποτε μας είχαν υποσχεθεί, το δημοκρατικό θα ήταν να δοθεί στον λαό ο τελευταίος λόγος».

Σε αντίθεση με τον αδελφό του, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Μέι τον Ιούλιο του 2016, ο είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας κατά δημοψήφισμα του Ιουλίου 2016.

«Καθίσταται ολοένα και σαφέστερο για μένα ότι η συμφωνία της αποχώρησης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, θα ήταν ένα τρομερό λάθος», συνεχίζει ο Τζο Τζόνσον.

«Το Brexit δίχασε τη χώρα. Δίχασε πολιτικά κόμματα. Δίχασε και οικογένειες. Μολονότι ψήφισα υπέρ της παραμονής, ήθελα απεγνωσμένα η κυβέρνηση, στην οποία υπηρέτησα με μεγάλη υπερηφάνεια, να πετύχει το Brexit: να επανενώσει τη χώρα, το κόμμα και, ναι, και την οικογένειά μου», τονίζει επιπρόσθετα, συνεχίζοντας;

«Οι ελπίδες για την «ευκολότερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία» αποδείχθηκαν απατηλές. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που δόθηκαν, δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση μας με την ΕΕ», και υποστηρίζοντας ότι το μοναδικό πράγμα που οριστικοποιείται με τη συμφωνία είναι ότι η Βρετανία θα καταβάλει «δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες» στις Βρυξέλλες.

«Ακόμη και αν τελικά διασφαλίσουμε μια τελωνειακή συμφωνία για το εμπόριο αγαθών, θα είναι άσχημα τα νέα για τον τομέα των υπηρεσιών – για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, για τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή τεχνολογία. Η διατήρηση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές για τα προϊόντα είναι σημαντική, όμως είμαστε κατά κύριο λόγο μια οικονομία υπηρεσιών».

Επισημαίνει επίσης ότι ο αδελφός του είναι εξίσου δυσαρεστημένος με τις προτάσεις της κυβέρνησης και θεωρεί ότι είναι χειρότερες απ’ ότι αν παρέμενε η Βρετανία στην ΕΕ, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσει «χάος» και «βαθύτατη ζημιά στην οικονομία» αν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να έχει προηγηθεί μια συμφωνία κάτι που, όπως λέει, αντιλαμβάνεται πολύ καλά λόγω της δουλειάς που έκανε στο υπουργείο Μεταφορών.