Πιο κοντά ΗΠΑ-Τουρκία με άρση των κυρώσεων και από τις δύο πλευρές

«Σπάει ο πάγος» μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Μετά από μια σειρά γεγονότων,που έφερε τις δύο χώρες «πιο κοντά», Ουάσιγκτον και  Αγκυρα ανακοίνωσαν χθες την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει η μία στην άλλη, κλείνοντας το κεφάλαιο των διμερών εντάσεων που είχε πυροδοτήσει η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον.

Η Ουάσιγκτον εξαιρεί επίσης τον τουρκικό ενεργειακό κλάδο από τον νέο γύρο αυστηρών κυρώσεων που θα επιβάλει στο Ιράν από τη Δευτέρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έλαβε αντίστοιχη εξαίρεση.

Τον Αύγουστο οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, διαμαρτυρόμενες για την παράταση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον στις φυλακές της Σμύρνης. Στις 12 Οκτωβρίου, ο πάστορας, που είχε καταδικαστεί για παροχή υποστήριξης σε τρομοκράτες, αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στις ΗΠΑ.

‘Ετσι, οι κυρώσεις αυτές ήρθησαν χθες, ενώ από την πλευρά της η Αγκυρα ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στην Αμερικανίδα υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν και στον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Και κοινές περιπολίες στην Συρία

Η ύφεση στις διμερείς σχέσεις έχει μόνο μερική εφαρμογή στη Βόρεια Συρία, εκεί όπου η Αγκυρα και η Ουάσιγκτον έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Η Ουάσιγκτον στηρίζει τις κουρδικές πολιτοφυλακές, οι οποίες της προσφέρουν τα μοναδικά αξιόλογα αμερικανικά ερείσματα στη χώρα, ενώ η Αγκυρα επιδιώκει τη στρατιωτική συντριβή των Κούρδων της Συρίας, ώστε να μη δημιουργήσουν ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος στα νότια σύνορά της.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ξεκίνησαν οι κοινές περιπολίες αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων στα περίχωρα της πόλης Μανμπίτζ, ανάμεσα στην κουρδική περιοχή και στην περιοχή της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό. Παράλληλα, όμως, η Τουρκία ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επιδρομή εις βάρος των κουρδικών δυνάμεων κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Εναντίον του ISIS

Η πίεση από την Τουρκία έχει υποχρεώσει τους Κούρδους να διακόψουν τις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS, για τις οποίες είχαν λάβει αμερικανική υποστήριξη. Το ISIS έχει ηττηθεί σχεδόν στο σύνολο της συριακής και ιρακινής επικράτειας, αλλά τις τελευταίες ημέρες εξαπέλυσε μία από τις φονικότερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών εις βάρος των κουρδικών δυνάμεων που έχουν στρέψει την προσοχή τους στην απειλή της Τουρκίας.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στο τηλεφώνημα ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν την Πέμπτη. Ο «πάγος» ανάμεσα στις δύο χώρες έσπασε και με την υπόθεση του αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζαμάλ Κασόγκι, καθώς οι τουρκικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές για τη διαλεύκανση της δολοφονίας.