Έσση: Συνεχίζουν τη "βουτιά" CDU - SPD, κλυδωνίζοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό - Αυξημένα ποσοστά για Πράσινους και Ακροδεξιά

Μεγάλες απώλειες υπέστησαν τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας CDU και SPD στις σημερινές τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι διατηρούν την πρώτη θέση σύμφωνα με τα exit polls, ωστόσο βλέπουν τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα -τοπική ώρα 22:47-, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κερδίζουν το 27% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) το 20,1%, οι Πράσινοι το 19,6%, το ακροδεξιό AfD 12%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,7% και η Αριστερά (Die Linke) 6,2%.

H κατανομή των εδρών διαμορφώνεται ως εξής:

Αβεβαιότητα για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ποσοστά που προκαλούν αβεβαιότητα για τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή υπόκεινται σε δεύτερη εκλογική ήττα μέσα σε 15 ημέρες, από τις σημαντικές εκλογές δηλαδή στο κρατίδιο της Βαυαρίας πριν από δύο Κυριακές, με την επίδοση του αδερφού κόμματος της Μέρκελ, CSU, να καταγράφει ιστορική απώλεια εκλογικής δύναμης.

Οι Πράσινοι, που βγήκαν άκρως ενισχυμένοι από τις εκλογές της Βαυαρίας, καταγράφουν και σε αυτήν την αναμέτρηση αυξημένο ποσοστό, διπλασιάζοντας σχεδόν τα ποσοστά τους. Μεγάλη κερδισμένη είναι και η Ακροδεξιά. Αυξημένα είναι επίσης τα ποσοστά της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων.

 

“Τελεσίγραφο” για τους Σοσιαλδημοκράτες

Όσον αφορά τώρα τους Σοσιαλδημοκράτες, που σε κάθε εκλογική πλέον αναμέτρηση μετρούν ιστορικές απώλειες, ναι μεν καταφέρνουν να διασφαλίσουν τη δεύτερη θέση, το ποσοστό τους  βέβαια είναι μόνο κάτι παραπάνω από εκείνο των πρασίνων. Και αυτό σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Αυτό σημαίνει, ότι η εσωκομματική πίεση προς την πρόεδρο του κόμματος Αντρέα Νάλες για μια ενδεχόμενη αποχώρηση από τον μεγάλο συνασπισμό αυξάνεται. Θα μπορούσε επομένως να σχηματιστεί και πάλι μία κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, όπως μέχρι σήμερα, ή κυβέρνηση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα βέβαια με τις πρώτες εκτιμήσεις, κυβέρνηση στο κρατίδιο μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μόνο με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών.

Η αρχηγός του SPD έδωσε προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο του 2019, όταν θα γίνει η ενδιάμεση αξιολόγηση της συνεργασίας του κυβερνητικού συνασπισμού, προκειμένου το κόμμα της να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει ή όχι από την κυβέρνηση.

 

Η Andrea Nahles μετά τα πρώτα exit polls στην Έσση (28 Oκτωβρίου 2018. REUTERS/Hannibal Hanschke)

 

Προβλήματα για την Μέρκελ

Ο γερμανικός Τύπος και οι περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν ότι τα προβλήματα για την Καγκελάριο Μέρκελ θα είναι πολύ μεγαλύτερα εάν το κόμμα της δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο της Έσσης. Η ίδια έχει κατ’ επανάληψη επιχειρήσει να αποσυνδέσει το αποψινό αποτέλεσμα από την ευρύτερη γερμανική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, η ενδεχόμενη αποτυχία του κόμματός της να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στο κρατίδιο, θα έθετε υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή της στην ηγεσία του CDU, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τακτικό κομματικό Συνέδριο του Δεκεμβρίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στελέχη και προσωπικότητες που την είχαν στηρίξει στο παρελθόν, ζητούν τώρα την αποχώρησή της.

Στους δε Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι προβληματίζονται για την παραμονή τους στο “μεγάλο συνασπισμό”, σημαντικό κριτήριο είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν σήμερα στην Έσση να μην είναι χαμηλότερο από αυτό των Πρασίνων.