Νεοναζί ο μακελλάρης στο Πίτσμπουργκ, που σκότωσε τουλάχιστον έντεκα, σε εβραική συναγωγή

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχασν τη ζωή τους, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως μέσα σε εβραϊκή συναγωγή στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται και τρεις αστυνομικοί, όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δράστης, τελικά παραδόθηκε και βρίσκεται υπό κράτηση, ενώ φέρεται να έχει τραυματιστεί. Πρόκειται για τον Ρόμπερτ Μπάουερς, 46χρονο νεοναζί που πριν παραδοθεί φώναζε: «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν. Δεν θέλω να ζει κανείς απ αυτούς»

Σαν αστακός

Κατά την επίθεση ο Μπάουερς κρατούσε ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15  και ένα πιστόλι τύπου Glock. Στον αστράγαλό του βρέθηκε ένα ακόμη όπλο, όπως επίσης και ένα ακόμη  στη ζώνη του.

Ο ένοπλος έχει γεννηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 1972, με ακραίες απόψεις περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, ενώ διέθετε  λογαριασμό στο Gab, μέσο κοινωνικής δικτύωσης για ακροδεξιούς εξτρεμιστές και νεοναζί.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 10 το πρωί  ημέρα αργίας των Εβραίων, με αρκετούς πιστούς να έχουν συγκεντρωθεί στη συναγωγή «Το Δέντρο της Ζωής», για τη λειτουργία.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν τεράστια, ενώ στη συναγωγή πήγε και κλιμάκιο της επίλεκτης ομάδας SWAT. Ο δράστης, όταν τους είδε, ανέβηκε στον τρίτο όροφο του κτιρίου και άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους,σκοτώνοντας τρεις.
tree
Η συναγωγή «Το Δέντρο της Ζωής»