Τα λείψανα της... δικτατορίας βγάζουν στο δρόμο τους Ισπανούς

Έξω από τον καθολικό καθεδρικό ναό της Αλμουδένα στην κεντρική Μαδρίτη διαδήλωσαν χιλιάδες Ισπανοί διαμαρτυρόμενοι στο οποιοδήποτε σχέδιο μεταφοράς των λειψάνων του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο στο ναό.

Οι οικογένειες δεκάδων χιλιάδων από αυτούς που σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών δικτατορίας του αντιτίθενται στην μεταφορά και την ταφή των λειψάνων του στον σημαντικό αυτόν καθεδρικό ναό.

Το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε τον Σεπτέμβριο, την εκταφή του Φράνκο από μαυσωλείο στο οποίο όμως έχουν ταφεί επίσης δεκάδες χιλιάδες θύματα του εμφυλίου πολέμου του 1936-39 που τον έφερε στην εξουσία.

Κρύπτη στο ναό

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο τόπος που θα μεταφερθούν για να ταφούν τα λείψανά του. Ωστόσο η οικογένεια του Φράνκο έχει κρύπτη στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα και η κόρη του Φράνκο έχει ταφεί σε αυτήν.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Έξω οι εγκληματίες από τον καθεδρικό» και κρατούσαν πλακάτ στα οποία αναγράφονταν τα συνθήματα «Μαδρίτη: Χωρίς Φράνκο» και «Δικαιοσύνη!».

Τα σχέδια για τη μεταφορά των λειψάνων του Φράνκο έχουν διχάσει την ισπανική κοινωνία. Ορισμένοι από τους απογόνους του έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εκταφή του.

Το Ιδρυμα Φρανθίσκο Φράνκο, μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί τη μνήμη του πρώην δικτάτορα, δηλώνει ότι θα πρέπει να γίνει μια χριστιανική ταφή στον καθεδρικό της Μαδρίτης.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες ελπίζει ότι η εκταφή του θα βοηθήσει να ανακουφιστεί ο πόνος που προκάλεσε η δικτατορία του. Περίπου 500.000 αντιμαχόμενοι και άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τον ισπανικό εμφύλιο.

πηγή: economico.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς