Μυστικά και ντοκουμέντα κρύβει ο Ερντογάν για την σφαγή Κασόγκι

Κι ενω, σύμφωνα με τον ηγέτη του του Πατριωτικού Κόμματος (VATAN) της Τουρκίας, Ντογού Περιντσέκ ο πτώμα του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι βρέθηκε κατακρεουργημένο σε ένα πηγάδι στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν, δεν είπε και πολλά πράγματα στην ομιλία του, για την υπόθεση στο Τουρκικό κοινοβούλιο.

Όλος ο πλανήτης ανέμενε σήμερα από τον τούρκο πρόεδρο, να προβεί σε αποκαλύψεις που θα έφερναν νέα τροπή στην υπόθεση Κασόγκι, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν πως υπήρξε μάλλον φειδωλός.

Ο Ερντογάν εκτίμησε ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι σχεδίασαν τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι «μέρες πριν από τον θάνατό του», επιβεβαίωσε τη χρησιμοποίηση κάποιου ανθρώπου ως σωσία του Τζαμάλ Κασόγκι (με σκοπό την απόκρυψη της δολοφονίας) γεγονός που οι αρχές του Ριάντ είχαν αρνηθεί και εκτίμησε ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος σκοτώθηκε με βάναυσο τρόπο.

Όλα τα δημοσιεύματα και οι οι πληροφορίες μεταδίδουν εδώ και μέρες πως η Τουρκία έχει στα χέρια της βίντεο και ηχογραφήσεις που «καίνε» τους Σαουδάραβες και πως το υλικό είναι αποτρόπαιο και αναμφισβήτητο.

Σίγουρα γνωρίζει περισσότερα και έχει στα χέρια του στοιχεία που μπορούν να βάλουν φωτιά στο διπλωματικό σκηνικό κρίσης με τη Σαουδική Αραβία, ο Ερντογάν, αλλά γιατί δεν μίλησε περισσότερο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κρατάει τα «μυστικά» στο τσεπάκι του, για να τα χρησιμοποιήσει με την πρώτη ευκαιρία ώς διαπραγματευτικό χαρτί

Ο Guardian

Ο συντάκτης του Guardian στη Μέση Ανατολή, Martin Chulov, γράφει: «Υπήρξαν λίγες νέες λεπτομέρειες στην ομιλία του Ερντογάν, η οποία ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών που ο ίδιος είχε δημιουργήσει, υποστηρίζοντας ότι θα αποκαλύψει την «πλήρη γυμνή αλήθεια» πίσω από το θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι. Η ομιλία του  ανέδειξε το ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν πιστεύει ότι ο ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι αθώος και τον φέρνει έτσι σε μια πολύ βολική θέση – για τον Ερντογάν».

Αν και όταν ο Ερντογάν αποφασίσει να εκθέσει τον πρίγκιπα, αυτό θα αλλάξει τελείως τους ρόλους όπως διαμορφώνονται μέχρι τώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να κατηγορήσει την κεφαλή του Ριάντ για τη δολοφονία, κάτι που θα έρθει σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Σαουδάραβα πρίγκιπα ότι οι κρατικοί αξιωματικοί είχαν ενεργήσει πέρα από την εξουσία τους σε μια προσπάθεια να ευχαριστήσουν τους κυρίους τους.

Ένας τέτοιος ισχυρισμός θα φέρει μη αναστρέψιμη κατεύθυνση που δεν έχει ακόμα αντιμετωπίσει το Ριάντ, καθώς όλοι εμφανίζονται συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί για το ρόλο του στη δολοφονία.

Ο Ερντογάν έχει φέρει τους Σαουδάραβες – ιδιαίτερα, τον πρίγκιπα – εκεί που ήθελε. Η δολοφονία αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τον ηγέτη της Τουρκίας, ο οποίος ποτέ δεν είχε θερμά αισθήματα για τον πρίγκιπα.

Οι δύο άνδρες έχουν πολύ διαφορετικά οράματα για το μέλλον της περιοχής, γράφει ο Guardian:

«Ο Ερντογάν είναι θιασώτης του λεγόμενου «πολιτικού Ισλάμ» τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό, ειδικά μετά την άνοδο και στην πτώση στην εξουσία του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Ερντογάν συμμάχησε με το Κατάρ, τον μεγάλο αντίπαλο του Ριάντ στην περιοχή, δίνοντας καταφύγιο σε όσους έφυγαν από την Αίγυπτο μετά την πτώση και τη φυλάκιση του Μόρσι.

Η Σαουδική Αραβία όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που είναι σύμμαχος θεωρούν αυτούς τους ανθρώπους ως υπαρξιακή απειλή για τα καθεστώτα τους.

Όμως ο Ερντογάν ήταν στην πλευρά των ηττημένων σε αυτή τη διαμάχη για δύναμη και επιρροή στην περιοχή.

Ο πρίγκιπας διάδοχος από τη άλλη, προσπαθεί να αναμορφώσει τη Σαουδική Αραβία, το καθεστώς της οποίας έχει τις ρίζες του στου ουαχαμπισμό και τον σαλαφισμό, δυο υπερσυντηρητικά δόγματα με ισχυρή παρουσία στη χώρα, που έχουν μετατρέψει τη Σαουδική Αραβία σε ένα αραβικό εθνικιστικό αστυνομικό κράτος.

Εδώ τα πρότυπα είναι το Άμπου Ντάμπι και το Κάιρο.Μαζί με το Ριάντ η συγκεκριμένη «τρόικα» είναι κυρίαρχη στην περιοχή μετά την πτώση του Μόρσι.

Ιστορική ευκαιρία

Για τον Ερντογάν η στυγερή δολοφονία είναι μια ιστορική στιγμή. Μια ευκαιρία να αλλάξει τα δεδομένα υπέρ του μετά το δώρο που του έγινε από μια βάρβαρη και απερίσκεπτη πράξη, που έχει προκαλέσει απέχθεια και μεταστροφή ακόμα και στους συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας.   

«Είναι μια στρατηγική μάχη ανάμεσα στον Ερντογάν και το όραμα του για τη Μέση Ανατολή από τη μία πλευρά και τον διάδοχο Μπιν Σαλμάν, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ του Άμπου Ντάμπι και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι από την άλλη» λέει ο Σονέρ Τσατζαπτάι από το τουρκικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Ουάσινγκτον.

«Ο Ερντογάν βλέπει την ευκαιρία στη δολοφονία του Κασόγκι. Καταλαβαίνει πως ο Μπιν Σαλμάν έχει γίνει ο πιο αδύναμος κρίκος στο στρατόπεδο της περιοχής που δεν τον υποστηρίζει ούτε αυτόν, ούτε τους Αδελφούς Μουσουλμάνος.

Αυτή τη στιγμή ο ο διάδοχος περπατάει σε κινούμενη άμμο και ο Ερντογάν θέλει να τον σπρώξει ακόμα περισσότερο.  

Η διαμάχη αυτή έρχεται από το 2013 όταν ο Μόρσι απομακρύνθηκε, μέσω πραξικοπήματος.  από την εξουσία στην Αίγυπτο.

Τότε ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε να έχει σχέσεις με την κυβέρνηση Σίσι την οποία χαρακτήρισε παράνομη. Ο Σίσι είναι ένας στρατηγός, υπέρμαχος του κοσμικού κράτους, που φυλάκισε υποστηρικτές του πολιτικού Ισλάμ. Και ο Ερντογάν είναι ο Ισλαμιστής πολιτικός που φυλάκισε “κοσμικούς” στρατηγούς», εξηγεί ο αναλυτής.

Ηγετικός ρόλος στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Guardian υψηλόβαθμοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι που επισκέφτηκαν το προηγούμενο διάστημα την Άγκυρα έφυγαν με την εντύπωση πως ο Ερντογάν έχει ακόμα πιο φιλόδοξα σχέδια. Να ξανακάνει την Τουρκία την πρώτη ισλαμική δύναμη στη Μέση Ανατολή  και την ίδια στιγμή να υποβαθμίσει το Ριάντ από τη θέση του κατεξοχήν προστάτη των σουνιτών μουσουλμάνων.  

Ο κυβερνήτης της Μέκκας Καλέντ Αλ Φαϊσάλ επισκέφτηκε τον Ερντογάν και γύρισε ανήσυχος, όπως αποκαλύπτει επιφανές μέλος της βασιλικής οικογένειας. «Ο Ερντογάν δεν διαπραγματεύονταν. Δεν άκουγε τίποτα από όσα του είπαμε. Ο Αλ Φαϊσάλ γύρισε και ανακοίνωσε στον βασιλιά πως υπάρχει κρίση».

Ο Τσατζαπτάι από την άλλη  πιστεύει πως -για την ώρα- οι στόχοι του Ερντογάν είναι πιο περιορισμένοι.

«Δεν θέλει να κυνηγήσει τη βασιλική οικογένεια για την οποία τρέφει σεβασμό, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου του βασιλιά. Προσπαθεί να αποδυναμώσει και να περιθωριοποιήσει τον διάδοχο Μπιν Σαλμάν, τουλάχιστον όσον αφορά τα θέματα της Τουρκίας στα οποία εμπλέκεται. Θέλει απλά να κατανικήσει έναν από τους αντιπάλους αυτή της τριπλής συμμαχίας που του αντιτίθεται».

Μέσω Skype η δολοφονία

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα καινούρια στοιχεία που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας, με διαταγές μέσω Skype φέρεται να διηύθυνε τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας ένας κορυφαίος σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το middleeasteye.

Όταν ο Κασόγκι πέρασε το κατώφλι του προξενείου, περί τη 1.00 το μεσημέρι, οι πράκτορες τον περιέλαβαν αμέσως. Ο Κασόγκι, υποστηρίζει Σαουδάραβας που έχει πρόσβαση στις μυστικές υπηρεσίες, μίλησε με τον Saud al-Qahtani στο τηλέφωνο, αντάλλαξαν προσβολές και στο τέλος ο σύμβουλος του πρίγκιπα έδωσε σαφέστατη εντολή στους πράκτορες να τον σκοτώσουν και να διαμελίσουν τη σορό του. «Φέρτε μου το κεφάλι του σκύλου», φέρεται να είπε

Με πληροφορίες από Guardian και την Lifo